Culegere de gânduri de J.N.Darby


Culegere de gânduri 
de J.N.Darby 
Păcatul 
„Toţi au păcătuit şi sînt lipsiţi de slava lui Dumnezeu!" (Romani 3.23) 
Un singur păcat este mai groaznic pentru Dumnezeu decît sînt pentru noi mii de păcate sau chiar toate păcatele lumii. 
Activitatea unei voinţe independente este originea păcatului. 
Dumnezeu nu lasă nimic să se întîmple ca şi cum nu s-ar fi întîmplat; El poate să ierte toate, El poate să cureţe de orice păcat, dar El ţine seama de toate. 
Domnul Isus Hristos este DRAGOSTE; cu cît vina mea este mai mare, cu atît am mai mare nevoie de El. 
Dacă toate păcatele făptuite în lume ar fi întrunite în persoana ta şi tu ai fi autorul lor, aceasta n-ar trebui să te împiedice să crezi în Domnul Hristos şi să vii la Dumnezeu prin El. 
Gîndeşte la starea reală a omului în ce priveşte încrederea pe care el şi-o pune mai degrabă în om decît în Dumnezeu. Dacă vecinul lui i-ar cere să facă 
Păcatul 
un lucru despre care conştiinţa lui i-ar spune că este rău înaintea lui Dumnezeu, el ar păcătui mai degrabă împotriva lui Dumnezeu şi ar săvîrşi acest rău, decît să îşi supere vecinul. 
A păcătui şi a-ţi împlini datoriile religioase, aceste două lucruri merg împreună. Cînd puterea evlaviei lipseşte, contactul cu lucrurile sfinte nu este decît „tot mai primejdios". 
Dacă inimile noastre nu simt ce înseamnă păcatul, Domnul Isus Hristos a simţit acest lucru, atunci cînd a băut paharul amar şi a fost făcut păcat în locul nostru; dar, dacă noi n-am înţeles — cel puţin într-o anumită măsură şi nu, fără îndoială, în întregime — cum a înţeles Domnul Isus enormitatea păcatului în ochii lui Dumnezeu, sîntem cu totul străini de gîndul Domnului Hristos. 
Adam a păcătuit şi L-a părăsit pe Dumnezeu, pentru că dădea un mare preţ ademenirilor lui Satan. El a crezut că Diavolul era pentru el un prieten mai bun decît Dumnezeu; el a învăţat după aceea, pe propria lui piele, că vrăjmaşul este mincinos, că n-a avut niciodată putere de a da ce promitea, iar cursa întinsă de el îl conducea la moarte pe cel ce muşca din ea, căci „plata păcatului este moartea" (Romani 6.23). 
Pe cruce a fost răstignit un Om fără pată, un Om desăvârşit; şi acest Om a fost părăsit de Dumnezeu. 

Păcatul 
Ce spectacol în ochii lumii! Este surprinzător că soarele — astrul minunat, care mărturiseşte slava lui Dumnezeu în creaţiune — s-a întunecat cînd Martorul credincios şi adevărat îşi ridica glasul spre Dumnezeul Său şi nu primea nici un răspuns? Părăsit de Dumnezeu! Pentru ce motiv? Ce parte am eu la această cruce? Una singură: păcatele mele. Acest ceas solemn, mai presus ca oricare altul, depăşeşte orice închipuire şi rămîne unic în analele veşniciei. 


Domnul Isus Hristos — Mîntuitorul — mai degrabă a murit decît să lase ca păcatul să-şi continue existenţa înaintea lui Dumnezeu! 
Din clipa în care harul lucrează în inimă, el produce sentimentul păcatului. în acelaşi timp, dragostea Domnului Isus Hristos, atingînd conştiinţa, adînceşte în suflet convingerea păcatului; intensitatea acestuia din urmă are ca măsură convingerea mai mult sau mai puţin adîncă a dragostei Domnului Isus Hristos! 
Harul 
„Dumnezeul oricărui har!" (1 Petru 5.10) 
Oh! Cînd se va ridica inima omului, chiar şi numai în gîndire, la înălţimea harului şi a răbdării lui Dumnezeu? 
Dragostea care este în Dumnezeu — şi nu vreo atracţie în omul păcătos — explică dărnicia fără margini a primirii sale în Domnul Isus Hristos! 
Felul în care omul firesc înţelege mila ar fi nu ca Dumnezeu să şteargă păcatul, prin vărsarea sîngelui Domnului Hristos, ci ca El să trateze păcatul cu o oarecare indiferenţă; aceasta n-ar mai fi har. 
Nimic nu se dă în „ţara depărtată", nici chiar roşcovele porcilor. Satan vinde totul şi aceasta foarte scump: sufletele noastre sînt preţul. Totul trebuie cumpărat; principiul lumii este acesta: nimic gratuit. Pentru a găsi pe cineva care dă, trebuie să vii la Domnul Dumnezeu. 
Harul nu are nici margini, nici limite. Orice vină am avea, oricît de vinovaţi am fi (şi nu putem fi 
Harul 
decît nişte mari vinovaţi), în ciuda tuturor, Dumnezeu este DRAGOSTE faţă de noi. 
Harul Său este tot mai de neînţeles pentru mine. Prin faptul că Domnul Hristos a devenit Om, harul se leagă într-un mod atît de uimitor de toate fibrele şi de toate nevoile inimilor noastre, încît el ne aduce într-o stare pe care n-o poţi cunoaşte fără să te găseşti în ea. Totuşi în această stare noi nu sîntem nimic, deşi uniţi cu Cel ce este totul. Şi a nu fi nimic este o poziţie preţioasă între toate altele. 
Legea poate tortura conştiinţa noastră, dar harul ne umileşte. 
„Pe cînd eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi" (Romani 5.8). 
Găsim două adevăruri în acest loc: mai întîi, că păcătosul este fără putere şi lipsit de resurse. Ca şi fiul risipitor, el a risipit toată avuţia; iar cînd şi-a venit în fire şi s-a pregătit să se întoarcă la tatăl său, el nu avea nimic ce să-i aducă. Toată averea sa, ca a unui marinar naufragiat, este aruncată peste bord, toate sînt în voia valurilor; el însuşi, luptînd contra talazurilor întunecate, este aruncat pe plajă, sfîrşit, dezbrăcat, neavînd nimic. Dar, BINE-CUVÎNTAT să fie Dumnezeu! în nenorocirea noastră, îl găsim chiar pe această plajă; El este aici pentru noi. Noi ştim, în plus, că El nu ne va arunca afară şi că ne putem bizui pe toate binecuvîntările 

Harul 
pe care Dumnezeu le poate da. „Cel ce n-a cruţat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da, împreună cu El, toate lucrurile"? 
Ceea ce îmi dă sentimentul enormităţii păcatului este imensitatea harului care l-a 


îndepărtat. 
Pentru „ca să arate, în veacurile viitoare, nemărginita bogăţie a harului Său, în bunătatea Sa faţă de noi, în Hristos Isus" (Efeseni 2.7). 
Acesta este felul în care îngerii, care sînt „domniile şi stăpînirile din locurile cereşti" (Efeseni 3.10), vor învăţa să cunoască nemărginitele bogăţii ale harului Său. Ei vor vedea pe sărmanul tîlhar, pe femeia păcătoasă (Luca 7.37) şi pe noi în acelaşi loc şi în aceeaşi slavă cu Fiul lui Dumnezeu. 
Cuvîntul Domnului: „Bine, rob bun şi credincios" (Matei 25.21), răsună ca o muzică plăcută în urechile credinciosului, dar el este preţuit mai ales de cel care ştie că numai harul ne poate da una sau alta din aceste caracteristici! 
Cuvîntul lui Dumnezeu 
„Cuvîntul lui Dumnezeu rămîne în veac!" (1 Petru 1.25) 
în aceste zile din urmă, cînd se pune la îndoială, în mod insultător, Cuvîntul lui Dumnezeu, este de mare preţ să gîndeşti că .un singur verset din Scriptură este de ajuns pentru Domnul Isus Hristos ca autoritate; şi Ii era de ajuns ca să-1 facă pe Diavol să tacă. 
N-am nici un gust pentru noutăţi în interpretarea Scripturii: smîntîna se găseşte la suprafaţa laptelui. 
Cuvîntul este în sine însuşi propria sa dovadă şi are puterea sa proprie, deşi, desigur, numai Duhul lui Dumnezeu poate să ne facă aplicarea exactă. Numai umblînd cu Dumnezeu putem gusta toată dulceaţa acestui Cuvînt şi să ne hrănim cu El. Cred că, în această privinţă, Duhul lui Dumnezeu este un călăuzitor sigur şi poate, dacă aşa consideră El că este bine, să ne dea gînduri minunate; dar, pentru ca nuri de apă vie să curgă din inimile noastre, trebuie să bem din izvor, ca nişte însetaţi. 
Să ne oprim şi să ne întrebăm: Cu ce a fost ocupat 
Cuvîntul lui Dumnezeu 
spiritul meu astăzi? Ce a căutat el? Cuvîntul Domnului Hristos a locuit din belşug în mine? Poate că am fost ocupaţi de politică sau de noutăţile oraşului sau de propriile noastre treburi! Glasul propriei noastre inimi sau faptele noastre au umplut cea mai mare parte din zi? Atunci n-am fost preocupaţi de Domnul Isus Hristos. 
Este un mare pericol să te ocupi de Cuvînt, neţinînd seama de Duhul Sfînt. Nu cunosc nimic altceva care să te despartă mai mult de Dumnezeu, decît a vorbi despre adevăr fără a avea părtăşie cu El! 
Dumnezeu nu descoperă gîndurile Sale „celor înţelepţi şi pricepuţi", ci „pruncilor" (Matei 11.25). Nu puterea spirituală (puterea spiritului omenesc, folosită la lucrurile lui Dumnezeu) este cea care primeşte binecuvântarea Lui, ci numai duhul copilului nou născut, care doreşte cu înfocare „laptele duhovnicesc şi curat" (1 Petru 2.2), găseşte binecuvântare. Inteligenţa cea mai dezvoltată trebuie să se apropie de Cuvîntul lui Dumnezeu, ca un prunc născut de curînd. 
Nu este nici un cuvînt în cartea lui Dumnezeu care să nu poată hrăni sufletele noastre. 
Cercetaţi Cuvîntul lui Dumnezeu cu rugăciune; căutaţi în el pe Domnul însuşi şi nu cunoştinţa; aceasta vă va fi dată, dar inima urmează un drum 10 
Cuvîntul lui Dumnezeu 
bun numai atunci cînd ea îl caută pe Domnul Dumnezeu. 


Cred, dragă frate, că ai studiat prea mult Biblia şi n-ai citit-o. Eu văd că mereu trebuie să fiu atent în această privinţă. învăţătura pe care Dumnezeu ne-o dă, şi nu lucrarea omului, ne face să intrăm în gîndurile şi planurile lui Dumnezeu descoperite în Cuvîntul Său. N-aş vrea ca cineva să gîndească, poate, că eu nu doresc ca Scriptura să fie mult studiată, însă dorinţa mea aprinsă este ca ea să fie citită împreună cu Dumnezeu. 
Este un Om care cunoaşte adevărul, pentru că El este Adevărul, un Om pe deplin mulţumit de Cuvîntul scris: este Domnul. Nu există vicleşug al Satanei, pe care Cuvîntul lui Dumnezeu să nu-1 poată zădărnici. 
Cînd această viaţă trecătoare se va sfîrşi, nimic altceva nu va rămîne, decît ce a fost produs de acest Cuvînt. 
11 
Duhul Sfînt 
„Un alt Mîngîietor!" (Ioan 14.24) 
Daţi-mi voie să vă întreb cum trataţi acest oaspete divin? — Vorbesc cu mult respect despre această prezenţă a lui Dumnezeu. - De cîte ori, în cursul unei zile, gîndiţi la faptul că trupul vostru este Templul Duhului Sfînt? Dacă odată, căpetenia ţării în care locuim ar veni pentru cîteva zile să locuiască sub acoperămîntul nostru, prezenţa sa ar concentra, desigur, toate gîndurile noastre. Este la fel şi cu Duhul Sfînt care locuieşte în noi? Adeseori nu ne gîndim la El; dar ne vom aminti de El, dacă facem toate lucrurile în aşa fel încît să-I placă Domnului. 
Prezenţa Duhului răstigneşte egoismul şi ne eliberează de preocuparea cu noi înşine, pe calea pe care mergem, pentru că El ne umple de un singur subiect: Isus Hristos. 
Acolo unde sfîrşeşte viaţa firii pămînteşti, începe cea a Duhului şi, în mod practic, în măsura în care firea pămîntească este ţinută ca moartă, avem puterea de a arăta viaţa Duhului. 
12 
Duhul Sfînt 
A avea Duhul Sfînt este un lucru; a fi însă plin de Duhul Sfînt este un alt lucru. Cînd El este singurul izvor al gîndurilor mele, atunci sînt „plin de Duhul" (Efeseni 5.19). Dacă El a luat în stăpînire inima mea, eu am putere să fac să tacă ceea ce nu este de la Dumnezeu, să-mi păzesc sufletul de rău şi să mă las condus de El în toate faptele vieţii mele şi în purtarea mea. 
Adesea am nevoie de mustrare, dar firea păcătoasă nu poate să facă observaţii firii mele păcătoase; şi ea nu se va supune nici firii păcătoase a altuia; dar, dacă merg într-adevăr în puterea Duhului, voi avea autoritatea lui Dumnezeu pe măsura mea şi Satan va trebui să cedeze Duhului Sfînt. 
Dacă cineva vorbeşte în adunare şi de obicei lucrarea sa nu zideşte, cred că trebuie oprit. Niciodată n-am putut să înţeleg că Adunarea lui Dumnezeu ar putea fi locul unde firea păcătoasă ar fi liberă să lucreze, fără a fi înfrîntă; este o nebunie să gîndeşti că aşa ar trebui să fie. Doresc ca cea mai deplină libertate să fie dată Duhului Sfînt, dar nici una firii păcătoase. 
Duhul se revarsă ca nişte „rîuri de apă vie" din sufletul aceluia în care locuieşte şi plinătatea lui curge spre tot ce îl înconjoară, fie că în jur este un pămînt bun, fie că este un 


nisip uscat; dar, oricum, 
13 
Duhul Sfînt 
felul de a fi şi puterea Duhului se manifestă printr-o ţîşnire fără încetare. 
Noi ar trebui să fim în stare să-i reducem la tăcere pe toţi vrăjmaşii, nu prin priceperea, prin inteligenţa sau prin cunoştinţele omeneşti, ci în puterea Duhului. Dacă alţii nu cred în Cuvîntul lui Dumnezeu, eu nu vreau să părăsesc sabia Duhului, pentru că ei îi nesocotesc tăişul. Eu ştiu că el este pătrunzător ca o sabie cu două tăişuri şi pentru aceasta, mă servesc de el. 
Cînd un om este plin de Duhul lui Dumnezeu, care-i dă putere adevărului din inima lui şi claritate vederii sale morale, puterea ademenitoare a vrăjmaşului tulbură imaginaţia. Oricît de nesupus ar fi el în ceea ce priveşte adevărul, lui îi place supranaturalul, dar îi lipseşte puterea sfîntă de a deosebi lucrurile, pentru că este străin de sfinţenia şi de caracterul lui Dumnezeu; el nu are stabilitatea unui suflet care are cunoştinţa lui Dumnezeu ca pe o comoară a sa, a unui suflet care ştie că are totul în El şi nu are nevoie de alte minuni! 
14 
Desăvîrşirile lui Hristos 
„Toată fiinţa lui este plină de farmec". (Cîntarea Cîntărilor 5.16) 
Domnul Isus Hristos este, în Sine însuşi, rezumatul tuturor frumuseţilor şi a tuturor desăvîr-şirilor posibile. 
Ce era deci viaţa acestui Isus, Om al durerii şi obişnuit cu suferinţa? Era o viaţă de activitate, într-o retragere neştiută de oameni şi care-i permitea dragostei lui Dumnezeu să pătrundă în colţurile cele mai ascunse ale societăţii, peste tot unde erau cele mai mari nevoi. Această viaţă nu se punea la adăpost de nenorocirile din această lume, dar, preţios har!, ea făcea să pătrundă aici dragostea lui Dumnezeu. 
în timp ce prima faptă a lui Adam este o împlinire a voii sale, Domnul Isus Hristos apare în această lume de nenorociri, consacrîndu-Se în dragoste, spre a face voia Tatălui Său. El a coborît aici pe pămînt şi S-a lepădat de Sine însuşi; printr-o atitudine de predare totală în faţa Tatălui Său, El a venit pînă la noi, pentru ca, oricît ar costa acest 
15 
Desăvîrşirile lui Hristos lucru, Dumnezeu să fie slăvit. 
Adam s-a făcut vinovat de singurul fapt de neascultare pe care 1-a putut săvîrşi; dar Cel ce dispunea de toate resursele puterii nu S-a folosit de această putere, decît pentru a arăta o slujire mai desăvîrşită şi o dependenţă mai întreagă. Ce preţioasă este pentru noi priveliştea căilor Domnului! 
Cu cît era mai credincios, cu atît era mai batjocorit şi contrazis; cu cît mai mare era smerenia Lui, cu atît mai puţin era preţuit; dar toate acestea nu schimbau nimic în căile Sale, pentru că El făcea totul numai pentru Dumnezeu. Faţă de mulţimi, faţă de ucenicii Săi sau înaintea judecătorilor nedrepţi, nimic nu strica din desăvîrşirea căilor Sale, pentru că în toate împrejurările, El făcea toate pentru Dumnezeu. 
Omul Isus Hristos „creştea în înţelepciune şi în statură şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor" (Luca 2.52). El era totdeauna slujitorul fiecăruia. Primul 


lucru de care am fost izbit, citind Evangheliile acum cîţiva ani, m-a făcut să spun: iată un Om care niciodată n-a făcut ceva pentru Sine însuşi. Ce minunăţie să găseşti aici pe pămînt un asemenea Om! Dumnezeu este singura Sa parte. 
Evangheliile ne ajută să-L cunoaştem pe Acela în care nu era deloc egoism. Ele ne deschid inima Sa, 
16 
Desăvîrşirile lui Hristos 
totdeauna primitoare pentru toţi. Oricît de adîncă era propria Sa suferinţă, El mereu Se gîndea la alţii. El putea să-1 înştiinţeze pe Petru în grădina Ghet-simani şi să-1 umple de încredere pe tîlharul pocăit care era răstignit alături de El. Inima Sa se arăta mai presus de împrejurări; El nu lucra niciodată sub influenţa împrejurărilor, ci trecea prin ele, potrivit gîndului lui Dumnezeu. 
Satisfacerea, înălţarea si înaintarea eului, aces-tea sînt totdeauna principiile acţiunilor oamenilor. La scumpul nostru Mîntuitor era un devotament adevărat, o dragoste curată şi o slujbă lipsită de cea mai mică frîntură de căutare de Sine însuşi. 
Nimic din ceea ce-şi doreşte omul cu atîta înfocare nu se găsea în El; doar El putea să spună: „Nu primesc slavă de la oameni" (loan 4.41). 
Găsim la apostoli minunate dovezi ale dragostei şi, cum spunea Domnul Isus Hristos, fapte mai mari ca ale Sale. Erau la ei încercări sufleteşti ale inimii şi, prin har, cunoştinţa dragostei care întrece orice măsură, dar nu vedem la ei această uniformitate care era în Domnul Hristos. El era Fiul Omului care, deşi fiind aici pe pămînt, era în cer (loan 3.13). Un om ca Pavel era un instrument cu coarde, pe care Dumnezeu îl atingea şi din care scotea o melodie minunată; dar Domnul Isus Hristos era însăşi melodia. 
17 
Desăvîrşirile lui Hristos 
Dumnezeu să ne facă să preţuim frumuseţea desăvîrşită a acestui 
Isus Hristos care S-a coborît pînă la noi! 
Credinţa 
„Viaţa pe care o trăiesc acum, în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu!" (Galateni 2.20) 
Credinţa mă face să văd că Dumnezeu este mai mare decît păcatul meu şi nu că păcatul este mai mare decît Dumnezeu. 
Nu legaţi slujba voastră decît numai de Dumnezeu şi nu de persoane particulare. Puteţi să fiţi încurajaţi prin legătura frăţească; inima îşi poate găsi astfel un loc de recreere, dar trebuie să lucraţi prin propria voastră credinţă şi prin puterea voastră individuală, fără să vă sprijiniţi pe cineva, oricine ar fi el; căci, dacă lucraţi astfel, nu puteţi fi un slujitor credincios. Slujba trebuie să fie măsurată cu credinţa şi părtăşia personală cu Dumnezeu. în toate timpurile, prin lucrarea individuală a fost adusă binecuvântarea sufletelor şi din clipa în care această lucrare s-a pierdut, puterea mărturiei a decăzut. Tendinţa spre asociere are ca rezultat, pentru noi, că ne sprijinim unii pe alţii. 
Simplitatea unei vieţi de credinţă are un farmec 
18 
19 
Credinţa 


pe care nu-1 cunosc cei care niciodată n-au realizat-o. 
Nu scapi de greutăţile drumului credinţei, cău-tînd să le ocoleşti; trebuie să stai deasupra lor, prin puterea lui Dumnezeu. O greutate poate să fie foarte apăsătoare, dar ea nu constitue o piedică decît pentru necredinţa inimilor noastre, atunci cînd urmăm calea voii lui Dumnezeu; căci credinţa se bazează pe Dumnezeu şi greutăţile nu sînt nimic în faţa Lui. 
Experienţa ar trebui să întărească credinţa, dar este necesară o credinţă vie pentru a te servi de o experienţă. 
Prin credinţă este cinstit Dumnezeu. 
Satan este satisfăcut cînd reuşeşte să ne îndepărteze, prin frică, de calea curată şi simplă a credinţei. 
Credinţa lucrează în felul lui Dumnezeu şi îl descoperă în mijlocul împrejurărilor diferite, în loc să fie stăpînită de ele. Superioritatea credinţei asupra a ceea ce o înconjoară este vădită. Ce odihnă sufletească, să poţi da mărturie de această credinţă în mijlocul păcatelor acestei lumi sărmane! 
Ceea ce caracterizează credinţa este că ea se bazează pe Dumnezeu, nu numai în ciuda greutăţilor, ci chiar în ciuda imposibilităţilor. 
20 
Credinţa 
N-am văzut ca Dumnezeu să-i părăsească pe cei care s-au consacrat lucrării Sale, încrezîndu-se în El! Am cunoscut, dimpotrivă, că lucrătorii Domnului, care datorită soţiilor lor sau din cauza stării propriei lor inimi, au căutat o ocupaţie suplimentară pentru a veni în ajutorul soţiilor sau familiei lor, au căzut în încurcături morale, iar folosirea lor în depunerea mărturiei a fost mult împiedicată. 
O credinţă pusă la încercare este o credinţă întărită. Prin încercare, noi învăţăm să ne cunoaştem slăbiciunea, dar şi credincioşia lui Dumnezeu, grija Sa plină de dragoste chiar în greutăţile pe care ni le trimite, pentru ca să trecem prin ele împreună cu El, Domnul nostru slăvit! 
Resursele mele băneşti s-au micşorat puţin, dar totul merge bine: pentru credinţă, totul merge bine. „Mulţumiţi pentru toate" (1 Tesaloniceni 5.17). Dacă totul vine de la Dumnezeu, totul trebuie să fie bine. 
Este în ceruri El, Cel care are puterea de a-Şi înfăptui toate gîndurile. Dacă noi avem credinţă şi mergem în dependenţă de El, vom simţi siguranţa îndrumării Lui. 
21 
Pacea 
Pacea 
„Pacea lui Dumnezeu, care întrece orice 
pricepere!" 
(Filipeni 4.7) 
Oricît de mare ar fi bunătatea lui Dumnezeu, a găsi pacea cu un Dumnezeu al sfinţeniei este un lucru atît de serios! Domnul Hristos a făcut pace, dar El vrea ca noi să simţim ce înseamnă să ai nevoie de ea, pentru ca s-o putem cunoaşte. 
Doriţi să căpătaţi biruinţa, pentru a găsi pacea? Dar trebuie să avem pacea, pentru a obţine 


biruinţa — pacea făcută prin lucrarea Domnului Hristos. Nu găsim pacea decît atunci cînd vedem că n-o avem deloc. 
Evanghelia păcii este pentru noi în Domnul Hristos, dar trebuie să am duhul păcii în inima mea. Pacea a fost făcută pentru noi, astfel încît noi să putem rămîne în pace. 
Lucrarea Domnului Hristos dă pacea conştiinţei, dă o voinţă supusă. Lipsa oricărei voinţe proprii ne dă pacea inimii în lucrurile mari şi în lucrurile mici sau cînd trecem prin încercări de tot felul, în 
22 
călătoria noastră pe acest pămînt. 
în loc de a fi neliniştiţi, ar trebui ca în toate lucrurile să aducem cererile noastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, în aşa fel încît, chiar atunci cînd Ii spunem ce avem de spus, să putem deja să-I mulţumim, pentru că sîntem siguri că harul Său ne va da răspuns, oricum ar fi el. Nu ne spune: „Veţi avea ce aţi cerut", ci „Pacea lui Dumnezeu vă va păzi inimile voastre" (Filipeni 4.7). Ce har este să ştii că şi îngrijorările noastre sînt un mijloc de care El Se serveşte pentru a ne umple de această pace minunată. 
Una din dovezile evidente ale faptului că eu rămîn în Domnul Hristos este liniştea. Partea mea este în alt loc decît aici pe pămînt şi eu îmi continui calea. Oricare ar fi împrejurările, dacă rămînem în Dumnezeu, arătăm un duh liniştit. Sufletul nu este numai fericit în Dumnezeu pentru sine însuşi, ci el aduce cu sine atmosfera din mediul de unde vine. 
Puţină odihnă deoparte ne dă adesea putinţa să vedem toate lucrurile în linişte, cu ochiul Domnului Hristos. 
Toate încercările voastre găsesc ele inimi care să se sprijine în aşa fel pe Dumnezeu Tatăl vostru, încît, dacă încercările s-ar înmulţi, duhul vostru ar fi totuşi în pace, somnul liniştit şi v-aţi putea culca şi v-aţi scula ca şi cum totul ar fi în pace în jurul 
23 
Pacea 
vostru (Psalmii 3.5; 4.8), pentru că ştiţi că Dumnezeu este viu şi că El dispune de toate lucrurile? Este în felul acesta între voi şi necazurile voastre sau între voi şi cei care sînt pricina acestor necazuri? Dacă aşa stau lucrurile, ce rău v-ar putea atinge? 
Sufletul care este în părtăşie cu Dumnezeu va trăi într-un duh de pace. Pentru a fi binecuvîntat, pentru a fi biruitor peste grijile acestei lumi, nu este nimic mai însemnat decît a rămîne în această atmosferă de pace. 
Nimic altceva nu păstrează sufletul în bucuria păcii, ca o încredere deplină, bazată pe Dumnezeu. Fără ea, omul va fi mereu nervos, grăbit, plin de nelinişte. Dacă pacea lui Dumnezeu vă păzeşte inimile, vă veţi bucura de izbînda pe care o aduce; nu veţi arăta nimic în afară, care să fie în contrazicere cu această pace sau care să nu se potrivească pe deplin cu ea. 
Dragostea şi harul lui Dumnezeu, care ne leagă de cer, ne umplu inimile noastre şi sîntem în stare să aducem sufletelor tulburate acest calm şi această pace, pe care nimic în lume nu o poate distruge. 
Nevoia unei călăuziri 
„Eu te voi învăţa si îti voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi; te voi sfătui şi voi avea privirea îndreptată asupra ta." (Psalmul 32.8) 


Domnul întăreşte paşii omului (Psalmul 37.23). în rîvna sa plină de încredere, unul de curînd întors la Dumnezeu poate să nu-şi dea seama de toată însemnătatea, de toată valoarea unei asemenea binecuvîntări; dar cînd ai învăţat să vezi această lume ca pe un pustiu fără nici o potecă, înţelegi că este o binecuvîntare de nepreţuit să fii călăuzit de Cel ce-ţi întăreşte paşii. 
Cînd privim la El, totul este simplu; atunci vedem clar drumul nostru şi avem motive care nu ne lasă sufletul pradă nesiguranţei. Omul cu inima împărţită, omul nestatornic este nesigur în toate căile sale. 
Este o mare bucurie pentru sufletul meu să gândesc că nu există împrejurare în viaţa mea, în care Dumnezeu să nu-Şi aibă voia Sa precisă; ci El, ca un tată, mă călăuzeşte în asa fel, ca să nu fac nici 
24 
25 
Nevoia unei călăuzir
măcar un pas, fără ca dragostea Lui să nu fi îngrijit de el, aşa cum numai El ştie şi poate s-o facă. 
Domnul să te călăuzească. Este totdeauna bine să aştepţi de la El şi să nu te grăbeşti, nici să laşi drum liber voinţei proprii. „îmi pusesem nădejdea în Domnul!" (Psalmul 40.1). Acesta este un cuvînt al Domnului Isus Hristos însuşi. El îngrijeşte de noi şi călăuzeşte toate împrejurările noastre. 
Nu mă îndoiesc că, dacă ne-am ţine strîns lipiţi de Domnul Hristos, Duhul Său nu ne-ar călăuzi în legăturile noastre cu alţii. Nu sîntem totdeauna conştienţi de această călăuzire divină, chiar cînd ea există; dar Cuvîntul ne este dat de către Dumnezeu pentru sufletele cu care avem a face, chiar şi cînd ele îl leapădă. Totuşi, siguranţa noastră este să rămânem foarte aproape de El, pentru ca să realizăm ceea ce spune apostolul Pavel: „Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine!" (Galateni 2.20). în felul acesta, fără să fim conştienţi de călăuzirea Sa la momentul potrivit, El lucrează asupra gîndurilor noastre şi conduce paşii noştri. Rămînînd în părtăşie cu El, avem totdeauna sentimentul prezenţei Sale şi ne dăm seama că pentru El vorbim. 
Nu poţi să desparţi Duhul Sfînt de Cuvîntul lui Dumnezeu, fără să cazi în fanatism, pe de o parte, sau în raţionalism, pe de alta, şi fără să ieşi din 
Nevoia unei călăuziri 
starea de dependenţă de Dumnezeu şi de călăuzire a Sa. 
Oile cunosc glasul Domnului Hristos şi, cînd ele nu-L aud, se opresc pînă ce îl aud din nou. Ele nu cunosc decît un singur glas; sînt şi multe alte glasuri, dar ele nu le cunosc. Oile sînt făpturi fără minte şi mărginite, dar ele cunosc glasul păstorului şi numai pe al acestuia. Din clipa în care glasul Domnului Isus Hristos a ajuns pînă la mine, acesta îmi este de ajuns. El îmi dă, pe calea pe care merg, o pace şi o seninătate sufletească pe care nimic altceva nu mi-o poate da. Nici o mare înţelepciune, nici o mare putere nu ne dau pacea, ci ascultarea de glasul Păstorului şi cunoaşterea Lui. Oile se tem de orice alt glas: „Nu merg deloc după un străin, ci fug de el" (Ioan 10.5). 
Păstorul nu inspiră groază, ci dă putere şi încredere. Este de ajuns ca glasul Său să fi atins inima odată, pentru ca nimic altceva să nu mai fie necesar. 
26 


27 
Smerenia 
Smerenia 
„învăţaţi de la Mine, căci Eu sînt blînd şi smerit cu inima!" (Matei 11.29) 
Din toate relele care ne asaltează, mîndria este cel mai mare rău şi este acela, dintre toţi vrăjmaşii noştri, care moare cel mai încet şi cu cea mai mare greutate. Dumnezeu urăşte mîndria mai mult decît orice, pentru că ea-i dă omului locul care-I aparţine Celui care este în ceruri, înălţat mai presus de toate. Mîndria se opune legăturii cu Dumnezeu şi atrage asupra ei pedeapsa lui Dumnezeu, pentru că „Dumnezeu stă împotriva celor mîndri" (1 Petru 5.5). 
„Cînd străbat aceştia Valea Plîngerii (Baca), o prefac într-un loc plin de izvoare" (Psalmul 84.6). Valea Baca este un loc de lacrimi şi de umilire, dar şi de binecuvîntare. Pentru unii dintre noi, această vale poate fi pierderea a ceea ce este cel mai scump inimilor noastre sau chiar ce este împotriva voii noastre, un lucru care ne smereşte, dar ea este un loc de binecuvîntare. Lucrurile dureroase împrospătează mai bine sufletele noastre, decît cele ce sînt plăcute; înviorează nespus de mult. 
28 
Binecuvîntarea şi înviorarea vin de la lucrurile care ne-au întristat, care ne-au smerit, care ne-au dezgolit de noi înşine. 
Cel care este cel mai modest şi cel mai umilit va fi cel mai mult binecuvîntat. 
Adesea sufletul, căutînd bucuria, n-o poate găsi; bucuria n-ar putea nici să-1 curăţească, nici să-1 binecuvînteze; şi pentru a binecuvînta, Dumnezeu trebuie să curăţească. Atunci cînd, dezbrăcaţi de noi înşine, îl căutăm pe Dumnezeu, aflăm adevărata bucurie, ce nu ne poate fi luată de nimeni. 
Voi uita eu vreodată smerenia Domnului Isus Hristos? Niciodată, în toată veşnicia, amintirea înjosirii Sale pe pămînt nu se va şterge din memoria mea! în timp ce privirea la Domnul Hristos în slavă umple sufletul de putere şi de dorinţa de a-L întîlni, ceea ce îl hrăneşte este Pîinea coborîtă din cer. Aceste lucruri fac ca duhul să gîndească la orice alt lucru decît la „eu". Studiaţi-L pe acest Hristos, trăiţi din El şi veţi fi schimbaţi după chipul Său, ca să arătaţi slava Sa, blîndetea Sa, frumuseţea Sa morală! 
Domnul să ne facă să fim în aşa fel ocupaţi cu El, Cel care era atît de plin de dragoste şi de smerenie, încît şi noi să arătăm aceste însuşiri. 
Adevărata smerenie nu stă atît în a gîndi rău 
29 
Smerenia 
despre noi înşine, cît în a nu ne gîndi deloc la noi. Eu sînt prea rău ca să merit să gîndesc la mine. Ce am nevoie este ca eu să mă uit pe mine însumi şi să privesc la Dumnezeu, care este demn de toate gîndurile mele. 
Singura adevărată smerenie, ca putere şi binecu-vîntare, stă în a uita eul în prezenţa lui Dumnezeu şi în bucuria luminii feţei Sale. 
Doresc să fii zdrobit în aşa fel, încît să-L găseşti pe Cel care niciodată nu a fost zdrobit. 
Noi nu ştim cum să fim slabi şi aceasta este slăbiciunea noastră, căci „cînd sînt slab, atunci sînt tare!" 


Duhul smerit nu gîndeşte prea mult; el primeşte gîndurile lui Dumnezeu. 
„Să aveţi în voi gîndul acesta, care era în Hristos Isus" (Filipeni 2.5). Care era acest gînd? Era gîndul de a Se înjosi mereu. Cu cît mai mult Se înjosea, cu atît mai mult era călcat în picioare. El cobora mereu, pînă ce n-a putut merge mai jos, pînă în praful morţii. îţi este de ajuns să faci la fel? îţi este de ajuns să ai acest gînd, care era în Domnul Isus Hristos, de a fi mereu călcat în picioare? 
Domnul să fie cu tine şi să te păzească lîngă El în smerenie, în slujba Sa, dar primind mai mult de la El decît cheltuieşti tu pentru El. 
30 
încercarea 
„Domnul pedepseşte pe cine iubeşte!" (Evrei 12.6) 
Domnul Isus Hristos nu face niciodată o spărtură în viaţa noastră, decît pentru a trece prin ea şi a pune sufletele şi simţămintele noastre mai îndeaproape în legătură cu El însuşi. Cea mai mică înaintare în cunoaşterea dragostei şi a Persoanei Sale are mai mult preţ decît toate suferinţele pe care le-a îndurat vreodată omul. Nu este nimic care să se asemene cu această cunoaştere a Lui; ea durează pentru totdeauna. 
Toţi cei credincioşi nu trec liniştiţi prin această viaţă, cu toate că unii pot să fie mai puţin încercaţi decît alţii; dar, la urma urmei, sîntem întristaţi „pentru puţină vreme, dacă trebuie" (1 Petru 1.6). Nu vă neliniştiţi; Cel care ţine frînele, care socoteşte ceea ce vă este de folos, este Dumnezeu. Lui nu-I place să ne întristeze. El socoteşte că ne este de folos să trecem pe aici, însă numai pentru un timp. 
Adesea simţim o foarte mare încurcătură cînd aducem greutăţile noastre înaintea lui Dumnezeu. 
31 
încercarea 
„Cum aş putea" — va zice, uneori, un credincios întristat — „cînd durerea mea este rodul păcatului meu? Aş putea, cu inima întreagă, să aduc necazurile mele înaintea lui Dumnezeu, ştiind că le merit?" — Da, căci Domnul Hristos le-a purtat înaintea lui Dumnezeu. Acesta este locul pe care mă pot aşeza. Dumnezeu poate să intervină, să-mi vină în ajutor în toată încercarea mea, pentru că lucrarea Domnului Hristos pentru mine a fost pe deplin săvîrşită. In general, orice suferinţă provine din păcat şi orice ajutor este întemeiat pe ispăşire. 
Nu există situaţie în care să se găsească un sfînt (un credincios), în care să nu poată căuta prezenţa lui Dumnezeu, pentru a fi ajutat. 
Am fost foarte fericit în timpul bolii mele; ea m-a făcut să simt mai mult ca oricînd că cerul şi sînul lui Dumnezeu sînt refugiul meu, să văd că voi vieţui, că voi fi în veci cu El. 
Mîndria şi o dîrzenie fermă (plină de stoicism) în faţa suferinţei nu ni se potrivesc. Sufletele noastre nu sînt aduse în felul acesta la Dumnezeu, ci dimpotrivă, astfel ele sînt ţinute la distanţă de El. Cînd durerea te cuprinde cu totul şi pare fără sfîrşit, ea îţi dă intimitate cu El, care are voinţa şi puterea de a ne veni în ajutor; iar atunci, noi găsim într-adevăr izvoarele noastre în Dumnezeu. 
Dacă am aduce toate amărăciunile noastre îna-32 
încercarea 


intea lui Dumnezeu, pentru a trece prin ele într-adevăr cu El, inimile noastre ar fi cu totul libere şi fericite de a se uita pe sine şi a purta grijă de alţii. 
Cînd sufletul celui credincios este în încercare, năzuinţa naturală a credinţei lui este de a se îndrepta spre Dumnezeu, ca spre izvorul şi nădejdea sa. Nu există un timp mai plăcut ca cel al uitării de sine şi ca cel al încercării, pentru sufletul care se încrede în El. 
Cînd privim în urmă, la viaţa noastră trecută, sîntem îndreptăţiţi să-L binecuvîntăm pe Dumnezeu pentru încercările prin care am trecut, mai mult decît pentru orice alt lucru. 
El binevoieşte să Se coboare în toate împrejurările noastre şi, cu ocazia unei întristări cu totul neînsemnate, intervenţia Sa are ca rezultat nu de a ne ajuta să regăsim ceea ce am pierdut, ci de a ne ajuta să-L întîlnim pe Dumnezeu în locul durerii noastre. 
Va veni timpul cînd toate suferinţele se vor sfîrşi, dar Prietenul nostru va rămîne. El este Acela a Cărui dragoste a fost pusă la încercare, este Prietenul nostru adevărat. El a intrat în cele mai adînci nelinişti ale inimilor noastre şi vrea să ne facă părtaşi bucuriei Sale pentru totdeauna. 
33 
Părtăşia 
„Cu aşa drag stau la umbra lui" (Cîntarea Cîntărilor 2.3) 
Moise îl vedea pe „Cel ce este nevăzut" (Evrei 11.25); aceasta îi dădea hotărîre. Cînd a realizat el prezenţa lui Dumnezeu, Faraon nu mai era nimic. Cînd părtăşia noastră cu El este întreruptă, ceea ce ne caracterizează este slăbiciunea şi nesiguranţa. 
Nu este adevărată putere decît în Domnul Hris-tos. Eu n-am nici o putere în vreun alt moment, ci numai atunci cînd sufletul meu este în părtăşie intimă cu El. Ori, toată puterea directă a lui Satan se desfăşoară mai cu seamă cu scopul de a ne împiedica să trăim din Hristos. 
Un scop esenţial pe care trebuie să-1 urmărim este ca părtăşia cu Domnul Hristos să fie atît de adîncă, tot aşa ca şi predica noastră şi toate învăţăturile noastre; altfel, învăţătura va fi ea însăşi fără putere; mai mult, nu vom fi cu Dumnezeu pe acest drum şi, în fond, acesta este singurul lucru folositor. 
Cînd Dumnezeu are nevoie de slujitori, El poate să-i facă atît de activi cît este nevoie, ca pe Pavel 
34 
Părtăşia 
sau ca pe „fiii tunetului"; dar părtăşia este pentru El lucrul cel mai preţios. Era o deosebire între Petru şi Ioan; inima lui Isus Hristos — Domnul iubit — se odihnea satisfăcută pe a aceluia care se sprijinea pe pieptul Lui. 
Sufletul credinciosului ar trebui să aibă legături mult mai strînse cu Dumnezeu, decît cu oricine altcineva. Părtăşia sfinţilor este preţioasă, însă trebuie ca sufletul meu, înainte de toate, să aibă o intimitate de părtăşie cu Dumnezeu, care să întreacă totul, căci părtăşia sfinţilor decurge din părtăşia cu Dumnezeu. 
A te bucura în Dumnezeu, iată părtăşia; a-I prezenta o nevoie nu este părtăşie. Dumnezeu vorbea cu Avraam, „prietenul Său" (Iacov 2.23); în aceasta constă părtăşia. 
Părtăşia cu Dumnezeu este locul tainic unde se retrage inima celui credincios. Dacă trăim în legătură cu Dumnezeu, nu ne mai gîndim la noi înşine. Moise nu ştia că „pielea feţei lui 


strălucea" (Exodul 34.29), atunci cînd toţi în Israel ştiau. El privise în sus, în afară de el însuşi; apoi, întors spre pămînt, purta asupra lui strălucirea cerului. 
Nimeni nu poate să fie mai strîns apropiat de noi decît Dumnezeu, pentru că El este în noi. Dar cît de minunată este această intimitate! 
35 
Părtăsia 
Crucea şi cununa merg împreună; dar, şi mai mult: crucea şi părtăsia merg împreună. Crucea atinge voinţa mea firească; pentru aceasta, ea zdrobeşte şi înlătură ceea ce împiedică părtăsia. 
Dacă nu sînt în părtăşie, trebuie ca Duhul Sfînt să vorbească conştiinţei mele, în loc să se slujească de mine. 
Lucrarea noastră să fie o lucrare de credinţă, care îşi trage puterea şi chiar existenţa din părtăsia cu Dumnezeu, Tatăl nostru. 
Infăţişînd adevărul lui Dumnezeu, dacă nu putem să vorbim ca şi cum am vorbi cuvintele lui Dumnezeu (1 Petru 4.11), în părtăşie cu El, mai bine am face să păstrăm tăcere. 
Pot să cercetez Cuvîntul cu sîrguinţă, dar dacă nu găsesc, prin acest mijloc, părtăsia cu Domnul, acesta nu-mi va fi folositor, pentru moment, cel puţin. 
A A 
In ce îşi găseşte Mîntuitorul bucuria, dacă nu în părtăsia cu răscumpăraţii Săi? 
36 
Lupta 
„Sîntem mai mult decît biruitori, prin Acela care ne-a iubit!" (Romani 8.37) 
Mulţi nu au curajul de a stărui în lupta pentru adevăr, pentru că ei păstrează unele lucruri care sînt împotriva luminii pe care au primit-o. Se întîmplă poate chiar, vai!, ca ei să piardă lumina după care n-au mers şi Satan reuşeşte atunci să cufunde înţelegerea lor în întuneric, asigurîndu-i prin argumentele lui că fac bine că nu caută să cucerească o mai mare parte a moştenirii cereşti şi că pot să se mulţumească cu ceea ce au deja. 
Trebuie să fi îmbrăcat armătura lui Dumnezeu înaintea bătăliei, nu în timpul luptei! Este un lucru extrem de serios de a începe lupta lui Dumnezeu împotiva lui Satan şi este un gînd dintre cele mai solemne, că răspunderea mea este de a învinge duşmanul. 
Cu cît se arată mai mult puterea Duhului, cu atît omul în care ea se arată este expus furiei lui Satan. 
Nu numai că nu trebuie să fim învinşi de duşman, 
37 
Lupta 
dar trebuie să cîştigăm neîncetat teren asupra lui. 
Un nou cîmp de lucru dă loc la noi ispite, însă dacă acestea sînt noi, harul necesar pentru a birui este atît de proaspăt, atît de felurit, atît de nemărginit cît îl cer împrejurările — cînd sîntem acolo unde Dumnezeu vrea să ne aibă. 
Prin puterea morţii, Domnul a distrus toată puterea celui care avea această putere. Moartea este acum arma cea mai minunată din arsenalul lui Dumnezeu, cînd ea este mînuită de puterea vieţii. 
In nici o parte, lupta cu duşmanul nu este simţită mai mult ca în rugăciune; acolo doreşte să intervină Satan — vicleanul vrăjmaş al sufletelor noastre. 


Dacă creştinul iese din dependenţa lui de Domnul, el va fi învins de Satan în luptă. 
Cred că mulţi dintre noi gîndesc uneori că o bună înfrîngere, adusă odată lui Satan, ar fi de ajuns, dar nu este deloc aşa. Noi avem ajutorul în Domnul Hristos şi siguranţa biruinţei, însă nu avem nici o făgăduinţă că lupta va lua sfîrşit. 
Moise, Aaron şi Hur urcau vîrful muntelui, în timp ce sub comanda lui Iosua, Israel lupta în cîmpie împotriva lui Amalec (Exodul 17). Israel ar fi putut să-şi facă socoteli asupra felului luptei, asupra puterii vrăjmaşului sau asupra altor lucruri, dar, în cele din urmă, succesul depindea de mîinile 
38 
Lupta 
întinse ale lui Moise. Ne este foarte greu să socotim că noi şi Satan nu sîntem nimic şi că Dumnezeu este totul. 
Domnul Hristos a suferit, dar n-a cedat niciodată (Evrei 2.18). Noi nu suferim cînd cedăm ispitei; firea găseşte plăcere în lucrurile de care este ispitită. Domnul Isus a suferit, fiind ispitit şi de aceea „El poate să vină în ajutorul celor ispitiţi". Este însemnat lucru de a constata că firea, cînd este sub influenţa plăcerilor ei, nu suferă: vai! ea se bucură de ispită. însă cînd, graţie luminii Duhului Sfînt şi credincioşiei în ascultare, noi sîntem aduşi să fim în stare să ţinem piept atacurilor vrăjmaşului, atunci suferim. Aşa a făcut Domnul Isus Hristos — Mîntuitorul nostru şi Modelul nostru desăvîrşit — şi aşa avem de făcut şi noi! 
39 
Devotamentul 
„Privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Isus Hristos, Domnul meu!" (Filipeni 3.8) 
O predare deplină Domnului Isus Hristos este legătura cea mai puternică, legătura care poate să unească inimile omeneşti. Ea le dezbracă de „eu" şi astfel ele nu mai sînt decît un suflet în gîndurile lor, în intenţiile lor şi în propriile lor hotărîri, pentru că nu au decît un singur scop. 
Avînd slava înaintea noastră, avîndu-L pe Domnul Isus Hristos înaintea noastră, putem spune cu toată sinceritatea: „Fac un singur lucru" (Filipeni 3.14)? în ce parte sînt ochii noştri îndreptaţi? Spre ce ţintă mergeţi? Dumnezeu n-are decît o singură ţintă: HRISTOS. 
Pe drumul Damascului, Pavel L-a văzut pe Domnul Hristos; de atunci, el s-a lepădat de importanţa sa, de calitatea sa de fariseu, de ceea ce învăţase şi de tot ce nu era Hristos. El le socotea pe toate ca pe nişte gunoaie, pentru a-L cîştiga pe Hristos. Se 
40 
Devotamentul 
vorbeşte de a face un sacrificiu: nu este mai mare sacrificiu, decît de a lepăda nişte gunoaie. Dacă ochii ne-ar fi îndreptaţi mereu spre Domnul Hristos, pentru ca aceste lucruri să capete un astfel de caracter, n-am simţi greutate în a le părăsi. Lucrurile îmbracă caracterul lor, potrivit obiectului pe care-1 urmăreşte inima. 
Sper că Dumnezeu vă va păzi de orice legătură în afară de legătura Domnului Hristos şi că veţi găsi în ea din ce în ce mai mult siguranţa şi bucuria sufletelor voastre. 
în orice adevărată bucurie prin predare lui Dumnezeu, Domnul Hristos este Persoana care 


ocupă primul loc, apoi „ai Săi care sînt în lume" (Ioan 13.1); în sfîrşit, semenii noştri: întîi sufletele lor (apropiindu-i de El), apoi trupurile lor, precum şi nevoile lor felurite. 
Dragostea Domnului Isus Hristos ne constrînge la cruce şi ne îndeamnă să ne predăm fără rezerve Celui ce ne-a iubit atît de mult şi S-a dat El însuşi în întregime pentru noi. în faţa unei astfel de iubiri, învăţăm să nu avem nici un gînd mai înalt despre noi înşine şi să ne dăm seama că am fost cumpăraţi cu un preţ şi nu mai sîntem ai noştri. 
Sentimentul că nu mai sîntem ai noştri adînceşte în sufletele noastre pe cel al drepturilor Domnului asupra noastră, îndepărtîndu-ne de la gîndul că ar 
41 
Devotamentul 
fi vreun merit oarecare în devotamentul nostru. 
Numai privind ţintă la Domnul Isus Hristos putem să părăsim orice pentru El. Nici lumea, nici inima firească nu vor putea să suporte să-L urmeze pe Domnul Hristos pînă la capăt. 
Trebuie să trăim în relaţiile fireşti ca şi cum nu le-am avea şi să ne manifestăm în aceste relaţii ca din partea Domnului Hristos. 
Poţi să fii o binecuvântare pentru soţul tău, întă-rindu-1, mîngîindu-1 şi încurajîndu-1 în ostenelile şi încercările care însoţesc slujba Domnului; însă nu încerca să-i slăbeşti rîvna. Cîteodată, unei femei îi place să-1 aibă pe soţul ei pentru ea şi cînd acesta este un lucrător al Domnului, este un mare rău. Am cunoscut o femeie care a compromis în felul acesta slujba unui frate la lucru. Un soţ trebuie să aibă grijă de soţia sa, s-o preţuiască şi să vegheze ca să nu o neglijeze în nici un fel, însă tovarăşa unui frate care lucrează pentru Domnul trebuie să pună slujba şi lucrul soţului ei în primul rînd. O femeie înţeleaptă, care-L caută întîi pe Domnul pentru ea însăşi, îi dă de asemenea primul loc în ceea ce priveşte soţul ei şi nu-1 iubeşte mai puţin pe acesta din urmă. 
O, cum ne vom da seama, în ziua Domnului Hristos, că ceea ce am păstrat în inimile noastre pentru noi înşine nu a fost decît pierdere şi mizerie! 
42 
Temeri ale necredinţei 
„Voi fi plin de încredere şi nu mă voi teme de 
nimic!" 
(Isaia 12.2) 
Nu trebuie să daţi prea mare importanţă bucuriei sau tristeţei voastre. Nici prin una, nici prin alta, nu puteţi să adăugaţi ceva la lucrarea desăvîrşită a Domnului Hristos. Dacă cineva a plătit datoriile mele, nici durerea mea, gîndind la nebunia cu care le-am făcut, nici bucuria mea de a le şti achitate nu adaugă ceva la plata care a fost făcută, cu toate că şi unul şi altul din aceste sentimente sînt fireşti şi drepte. 
Avraam a găsit pe munte un loc unde putea mijloci pe lîngă Dumnezeu, în timp ce Lot zicea: „Nu pot să fug la munte, înainte ca să mă ajungă prăpădul!" (Geneza 19.19). Necredinţa socoteşte totdeauna drumul credinţei ca fiind cel mai greu de ales; totul este întuneric pentru ea pe acest drum. 
„Lui nu-I este ruşine să ne numească fraţi"; ne va fi nouă ruşine să-L mărturisim pe Domnul şi Stăpînul nostru în faţa lumii? Nu face socoteli în 
43 


Temeri ale necredinţei 
tine însuţi cu privire la clipa în care vei mărturisi că eşti al Domnului Hristos; fă acest lucru îndată, cu hotărâre; aruncă-te în apă fără teamă şi încrede-te în Dumnezeu pentru urmări. Ştiu din experienţă că o mărturisire deschisă şi sinceră că eşti al Domnului Hristos eliberează sufletul mai mult de jumătate din frămîntările lui. Pot să spun, de asemenea în cunoştinţă de cauză, că dacă prin puterea Domnului, un om este adus în stare să spună tovarăşilor şi prietenilor săi: „Eu sînt al Domnului Hristos şi trebuie să mă port aşa cum vrea El", el nu va suferi ca aceia care, temîndu-se de a-I mărturisi Numele Celui pe care doresc totuşi să-L slujească, se tîrăsc fără putere şi fără bucurie, pentru că nu au curajul să mărturisească. 
Nu cunosc un cuvînt mai potrivit să umple sufletul de pace ca acesta: „Nu vă îngrijoraţi de nimic!" (Filipeni 4.6). De cîte ori am trăit puterea acestor două cuvinte: DE NIMIC! 
Cît de puţin cîştigăm prin prudenţa necredinţei! Mai mult, ea favorizează ocazii pentru puterea şi atacurile vrăjmaşului. 
Niciodată necredinţa, oricît de bune ar fi intenţiile ei de a se asocia lucrărilor credinţei, nu poate să facă altceva decît să strice. 
Cît de mult riscă copilul lui Dumnezeu să se abată din drum cînd se aşază sub ocrotirea necredin- 
44 
Temeri ale necredinţei 
cioşilor, în loc să se sprijinească pe ajutorul lui Dumnezeu, în toate greutăţile care sînt de nelipsit pe calea credinţei! 
Satan cîştigă o intrare largă, pentru a face distrugeri într-un suflet, din clipa în care acesta admite umbra unei neîncrederi cu privire la Dumnezeu. 
Cînd necredinţa lucrează, ea nu produce decît tulburare şi groază. 
Cînd într-o inimă rămîne un geamăt oarecare, care nu se ridică spre Dumnezeu ca spre Dumnezeul harului, pentru că există oarecare neîncredere în privinţa Lui, aceasta este arătarea firii şi lucrarea vrăjmaşului. Ni se întîmplă uneori să fim abătuţi (cu toate că aceasta se poate întîmplă RAR, fără o oarecare lipsă de credinţă), însă toate vor merge bine dacă le vom aduce înaintea lui Dumnezeu. 
Neliniştea care vede că vine primejdia nu este credinţa care face faţă greutăţilor prin care Dumnezeu găseşte potrivit să ne facă să trecem. 
Cînd sufletul este trist sau abătut, aceasta nu este o stare de păcat; însă păcatul se iveşte cînd nu ne încredem în Domnul Dumnezeu. 
Nu mă tem de nimic, atît timp cît Mîntuitorul meu trăieşte şi Numele Său este ISUS HRISTOS! 
45 
Despărţirea de lume 
„Isus Hristos, Domnul meu, pentru care am pierdut toate lucrurile şi le socotesc ca un gunoi!" (Filipeni 3.8) 
Un creştin ceresc socoteşte ca o ruşine orice semn al lumii care ar fi asupra lui. 
Omul ceresc care poate să spună: „Am murit împreună cu Hristos" este singurul care se eliberează de tot ce aparţine Egiptului. Principiul mondenităţii este dezrădăcinat din inima 


aceluia care, mort şi înviat împreună cu Domnul Isus Hristos, trăieşte o viaţă cerească. Asocierea cu lumea ne împiedică să învingem lumea. 
Chemată la slavă, credinţa părăseşte în mod ho-tărît Egiptul; nu acolo Şi-a aşezat Dumnezeu slava. A fi în largul tău în lume înseamnă a nu fi în largul tău în cer. 
Mă tem că sfinţii nu se ostenesc cu despărţirea lor de această lume vinovată înaintea lui Dumnezeu prin stăruinţa ei în rău şi îndepărtarea de El. 
46 
Despărţirea de lume 
Cu un Mîntuitor lepădat trebuie să mergem, întregul sistem al acestei lumi este o piatră de poticnire întrebuinţată de Vrăjmaş pentru a abate inimile de la Dumnezeu; fie că este vorba de îmbrăcăminte, de falsele aparenţe, de linguşiri, tot ceea ce ne aşază în poziţia omului bogat (din capitolul 16 al Evangheliei după Luca) este o cursă. Cerul este deschis pentru a primi un Hristos lepădat: să ne amintim mereu acest fapt. 
Samson era un nazireu, pus deoparte pentru Dumnezeu, sfinţit pentru Domnul; ca semn de punere deoparte, părul său nu trebuia să fie tăiat. Atîta timp cît porunca şi hotărârea divină au fost ţinute, puterea i-a rămas întreagă. Putea să pară că nu este vreo legătură între părul lung, netăiat, şi o putere de neînvins, dar Dumnezeu era prezent; şi un Dumnezeu de care ascultăm şi pe care îl cinstim este pentru noi un Dumnezeu al puterii. 
Planul lui Dumnezeu este să ne lege de cer. Trebuie ori să aveţi cerul fără lume, ori lumea fără cer. Cel care a pregătit Cetatea nu poate să dorească pentru noi alt lucru între acestea două. 
Este o foarte mare diferenţă între a părăsi lumea şi a fi părăsit de ea. Această ultimă situaţie pune la încercare toate aspectele importanţei noastre personale, ascunse mai adînc în sufletele noastre decît ne-am putea închipui. 
47 
Despărţirea de lume 
Activitatea de care avem cea mai mare nevoie este aceea care are ca scop de a-L prezenta pe Domnul Isus Hristos sufletelor în aşa fel încît să producem devotament pentru El, înlăturarea mondenităţii, o viaţă în care să se facă „un singur lucru": căminul, îmbrăcămintea, tot felul nostru de a fi să arate că Domnul Hristos este totul pentru noi. 
Ieşim din mijlocul oamenilor lumii, pentru a intra în legătură de fii şi fiice cu Dumnezeul cel Atotputernic (2 Corinteni 6.17-18); dacă nu facem aşa, nu este posibil să ne bucurăm de această legătură. Dumnezeu ne vrea să fim în legătură cu El, ca fii şi fiice ale Lui: această poziţie faţă de El este necunoscută pentru ei. 
Cu cîtă înţelepciune, Dumnezeu n-a ales „mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales" (1 Corinteni 1.26). Aceştia socotesc că este foarte greu să-şi supună toate avantajele lor acelora ale lui Dumnezeu. Dacă o adunare este formată din fraţi bogaţi, se poate întîmpla doar unul din aceste două lucruri: fie ei vor deveni practic săraci şi fără pretenţii, fie vor deveni lumeşti. 
O inimă împărţită este o nenorocire pentru un creştin. Cînd inima este plină de Domnul Hristos, în ea nu mai are loc nici o dorinţă după slava lumii. 
Despărţirea de lume 
Dacă Domnul Hristos locuieşte în inima voastră prin credinţă, nu vă veţi pune întrebarea 


aşa de des: „Ce rău este în aceasta sau în aceea?" Vă veţi întreba mai degrabă: „Fac aceasta pentru Domnul Hristos? Poate El să mă aprobe?" 
48 
49 
Bucuria 
„O bucurie nespusă şi glorioasă" (1 Petru 1.8) 
Ceea ce ne împiedică să ne bucuram nu sînt greutăţile drumului, ci o inimă împărţită. Cînd un creştin merge cu lumea, conştiinţa îi face reproşuri şi, dacă întîlneşte creştini duhovniceşti, este nenorocit în tovărăşia lor; de fapt, el nu este fericit în nici o parte. 
Creştinismul nostru nu ar trebui să fie o religie de regrete, ci o bucurie necurmată a inimii. 
„Bucuraţi-vă totdeauna. Rugaţi-vă neîncetat. Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile" (1 Tesaloniceni 5.16-17). Există o legătură mai intimă între aceste trei stări de suflet decît sîntem noi, în general, dispuşi să gîndim. Bucuria creşte totdeauna în proporţie cu rugăciunea şi cu mulţumirile. 
Acolo unde este voia lui Dumnezeu, este fericire. Domnul Hristos este bucuria mea, însă în ascultare de voia Lui pot să găsesc bucuria dragostei Sale. Pe acest drum descopăr în El izvorul bucuriei adînci şi de nespus. El însuşi este comoara mea. 
50 
Bucuria 
De curînd am fost nespus de bucuros, însă de o fericire care mă făcea să nu fiu nimic, la gîndul că eram obiectul dragostei lui Dumnezeu. Aş fi vrut să am sentimente sfinte pentru El, însă gîndul dragostei Lui pentru mine mă inunda de bucurie şi pace; iar pacea, asemenea unui fluviu, este un lucru foarte adînc. 
Dau mai mare importanţă păcii decît bucuriei. Mi-ar place să vă văd în stăpînirea, zi de zi, a unei bucurii mai adînci decît care să se arate; dar dacă Domnul Hristos este în adîncul inimii voastre, bucuria va fi profundă. 
Necazul este un lucru bun, căci el are ca efect să ne aducă să găsim în Dumnezeu un izvor de bucurie mai abundent. 
Adevăratul efect al unei bucurii reale în lucrurile lui Dumnezeu este de a ne dezbrăca de „eu" şi de a ne conduce să gîndim foarte puţin la noi înşine. 
Apostolul îi îndeamnă pe creştini să se bucure (Filipeni 4.4): ei dau astfel mărturie despre preţul pe care îl are Domnul Isus Hristos — Mîntuitorul. 
„Să dea Dumnezeu ca nu numai tu, ci toţi cei care mă ascultă astăzi să fiţi aşa cum sînt eu, afară de lanţurile acestea!" (Faptele Apostolilor 26.29). Ce fericire şi ce dragoste (căci în Domnul Hristos aceste două lucruri merg împreună) sînt exprimate 
51 
Bucuria 
în aceste cîteva cuvinte! Pavel, acest sărim prizonier bătrîn, dispreţuit, uitat, ajuns la capăti slujbei sale, era un om bogat în Dumnezeu, binecuvîntaţi erau cei petrecuţi în închisoare! putea să se dea ca model de om fericit, căci bucurie îi umplea inima. 
Dacă Pavel plîngea gîndindu-se la mulţi care, numindu-se creştini, se purtau ca vrăjmaşi ai crucii, el se bucura totdeauna în Domnul (Filipeni 3.18 şi 4.4). în El se găseşte o fericire pe care nimeni nu o poate strica. Nu indiferenţa în faţa durerii este cea care ar putea să ne împiedice să plîngem, ci există în Domnul un izvor de bucurie care merge 


lărgin-du-se în întristare, din pricina caracterului Său neschimbat. El este, în Sine însuşi, singurul izvor infinit de curat. Numai cînd bem din acest izvor putem să-i iubim pe alţii. Dacă dragostea noastră pentru ei nu-şi are izvorul în Dumnezeu, pierdem ceva din El însuşi. Cînd sîntem curăţiţi de toate celelalte bucurii, cea care vine de la El rămîne în toată prospeţimea ei. 
Dependenţa 
„Despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic!" (Ioan 15.5) 
Cînd sîntem cu adevărat slabi, Dumnezeu nu ne părăseşte; însă dacă nu avem sentimentul slăbiciunilor noastre, trebuie să învăţăm să-1 cunoaştem prin experienţă. 
Marea problemă pentru noi este să ajungem la o deplină dependenţă de credincioşia lui Dumnezeu şi de dragostea Sa neobosită, care ne vor conduce pînă la capătul călătoriei. 
Conştiinţa slăbiciunii sale îl va împiedica pe un credincios de a îndrăzni să facă un pas fără Dumnezeu. 
Locul în care se află puterea este totdeauna acela în care sîntem nevoiţi să ne sprijinim pe Dumnezeu. Condiţia ca un suflet să fie într-o stare bună este dependenţa conştientă de Dumnezeu. 
Să ne găsim plăcerea în dependenţă, în gîndul că o Persoană divină Se interesează de nevoile noastre şi ne poartă de grijă. 
52 
53 
Dependenţa 
Nimic nu este mai trist decît să vezi pe un creştin că trăieşte liniştit şi confortabil pe o cale lesnicioasă, pe un drum uşor al mondenităţii, mergînd înainte, zi după zi, fără nici o dependenţă de Dumnezeu. 
Avem în faţa noastră două posibilităţi: să rămî-nem în dependenţă de Dumnezeu sau să cădem. 
în fiecare amănunt al vieţii noastre, nu există binecuvîntare decît în dependenţa de Dumnezeu. Dacă, vorbind acum, aş înceta să trăiesc în dependenţă de El, chiar prin acest fapt aş pierde complet binecuvântarea care ar rezulta pentru sufletul meu. „Despărţiţi de Mine nu puteţi face nimic". Eu nu pot să vorbesc, iar dumneavoastră nu puteţi să ascultaţi cu folos, fără a fi în dependenţă de Domnul. Nu putem să facem o vizită folositoare, fără ca mîna Sa să fie cu noi! 
Ceea ce avem de făcut este să ne sprijinim pe braţul Domnului, orice s-ar întîmpla; şi să NU ne agităm ca să găsim ajutor în altă parte. 
Putem să spunem lucruri adevărate în rugăciunile noastre sau în mărturisirea noastră, însă dacă nu realizăm dependenţa noastră de Domnul, nu vom avea puterea Sa în luptă. 
Dacă biruinţa nu ne conduce la închinare, ne despărţim de Dumnezeu îndată ce ea a fost 
Dependenţa 
cîştigată. Cît de trist este să vezi că o biruinţă nu duce, adesea, decît la bucurie, în loc de a ne aduce să realizăm o dependenţă mai mare de Dumnezeu şi să găsim tot mai mult plăcerea noastră în El! 


Să ne amintim că, dacă sîntem în întregime în dependenţă de Domnul, ispita nu ne va atinge, încercarea poate să vină; dar, ca Domnul Isus, noi vom putea spune: „Nu voi bea paharul pe care Mi 1-a dat Tatăl?" (Ioan 18.11). Dacă sîntem aproape de Dumnezeu, orice încercare devine o ocazie preţioasă de a arăta o mai mare ascultare; altfel, ea este o ispită de a ieşi din calea dependenţei. 
Nu putem să ne depărtăm de El nici măcar un singur moment. Şi cît de preţios este să ne încredem în El! Simt că toată lucrarea noastră ar trebui să fie expresia formală şi pozitivă a gîndului lui Dumnezeu; şi este un lucru solemn să gîndim că noi depindem astfel direct de El şi lucrăm ca din partea Sa. 
Nimeni nu poate să ne smulgă din mîinile Domnului Hristos, însă pentru ce ne-ar fi spus acest lucru, dacă n-ar fi fost un pericol real, de care trebuie să ne păzească? Lupul răpeşte şi împrăştie oile (Ioan 10.12). Acest cuvînt „răpeşte" este acelaşi ca în versetul 28: „lupul nu poate să răpească oile din mîna Păstorului". Cu toate acestea, răspunderea noastră intră în joc aici. Noi 
54 
55 
Dependenţa 
trebuie sâ depindem de El şi să ne abandonăm îngrijirilor Sale care nu dau greş; ele sînt tot atît de! preţioase pe cît este de necesară dependenţa de El. 
56 
A purta crucea 
„Să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze" (Luc'a 9.23) 
înainte de a lua crucea pentru noi înşine, în faţa noastră stă crucea Domnului Isus Hristos care a suferit şi „Şi-a dat viaţa ca preţ de răscumpărare pentru mulţi". 
Trebuie ca noi să părăsim totul în această lume: orice legătură cu ea trebuie ruptă. Cu cît un lucru are preţ pentru inimile noastre, cu atît este mai periculos, cu atît mai mult trebuie dispreţuit. Sentimentele fireşti nu sînt rele; însă pentru că Domnul Hristos este lepădat de această lume, tot ceea ce ne leagă de pămînt trebuie să fie jertfit pentru El. Cu orice preţ trebuie să-L urmăm; trebuie să învăţăm să ne urîm propria viaţă şi chiar s-o pierdem, decît să lăsăm să scadă rîvna noastră în a-L urma pe Domnul. 
Vom avea crucea, însă pentru ce să ne temem de ea? Ea ne este salvatoare, pentru că ea ne îndepărtează de această lume. Ea zdrobeşte voinţa noastră; ea ne eliberează de eul nostru, rupînd 
57 
A purta crucea 
poate legătura cea mai scumpă inimilor noastre. Crucea are o putere nespus de plăcută, cu toate că ea nu este un lucru plăcut: dacă ar fi plăcut, n-ar mai fi cruce. 
Domnul Isus Hristos este bunul Păstor; El îşi conduce oile; „El merge înaintea lor şi oile îl urmează" (Ioan 10.4). Ucenicii erau înspăimîntaţi, urmîndu-L pe Domnul Isus, căci El îi conducea la cruce. Crucea este pe drumul care duce la slavă. Crucea este aceea care ne eliberează de tot ce ne împiedică să-L vedem pe Domnul Isus Hristos în slava Sa. 
Cu cît mai multă credincioşie va fi la un creştin, cu atît, fără îndoială, el va întîlni suferinţe, însă cu atît mai din belşug vor fi mîngîierile. Numai să luăm crucea şi, dacă este într-adevăr cruce, îl vom găsi pe Domnul Isus cu ea, iar în sufletele noastre vom găsi 


primele licăriri ale slavei. 
Domnul zice: „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze". Dacă voi Mă urmaţi, pot să vă dau crucea; este tot ceea ce vă pot da pentru moment. Veţi fi ca Mine şi foarte aproape de Mine; însă, dacă sînteţi în drum spre slavă, puteţi să vă aşteptaţi să daţi de cruce. Sînteţi gata să vă împovăraţi cu crucea voastră sau să vă întrebaţi dacă nu cumva este alt drum mai bun, dacă n-ar fi un altul? Domnul nu cunoaşte altul, nici eu nu 
A purta crucea 
cunosc. 
Tot ceea ce ne îmbie să fim plăcuţi lumii şi să ne conformăm obiceiurilor oamenilor înlătură ruşinea crucii şi ne îndepărtează de Domnul Hristos. Dacă inima mea se încrede în întregime în El, am parte de cruce şi de încuviinţarea Sa şi găsesc intimitatea Domnului Hristos, totul fiind plăcut cînd El este prezent. 
Ne este necesar să trecem prin suferinţele, ca şi prin bucuriile lucrării Domnului. Sîntem fericiţi dacă întristările noastre, cît şi bucuriile noastre sînt ale Lui. Cu cît trăim mai mult în El, cu atît reproducem imaginea fidelă a ceea ce este El însuşi şi cu atît mai mult întîlnim împotrivirea lumii. în plus, vom experimenta lipsa de simpatie din partea creştinilor care nu vor să meargă pe urmele Sale; însă, dacă suferim împreună cu Domnul Isus, vom domni împreună cu El. 
Dacă ne bucurăm într-o măsură oarecare de poziţia Domnului Isus în cer, trebuie de asemenea să fim părtaşi aici, pe pămînt, poziţiei Sale şi să fim urîţi ca şi El. 
58 
59 
Privind la Isus 
îl vedem pe Isus încununat cu slavă şi cu cinste" (Evrei 2.9) 
Privim noi ţintă spre cer? Vai, ce inimi schimbătoare avem! Cît de superficiale şi nehotărîte sînt aceste inimi! Duhul Sfînt îndreaptă totdeauna privirile noastre spre Domnul Isus şi vrea să le ţină fixate spre El. Scopul obişnuit al Duhului este de a-L descoperi şi de a-L slăvi pe El. 
Este un lucru bun să sfîrşim cu noi înşine şi să fim răpiţi cu Domnul Isus Hristos în cer. Avem dreptul să ne uităm păcatele, avem dreptul să uităm orice altceva, în afară de Domnul Isus Hristos — Mîntuitorul nostru scump. 
Felul în care apostolul îi sfătuieşte pe credincioşii evrei să se lepede de orice îi împiedică, fie păcat, fie greutăţi, este de subliniat: este ca şi cum le-ar arunca departe de ei, ca pe nişte greutăţi nefolositoare (Evrei 12.1). Şi, de fapt, cînd ochii noştri sînt îndreptaţi spre Domnul Isus Hristos, nimic nu ne este mai uşor. Dimpotrivă, nimic nu este mai 
60 
Privind la Isus imposibil, dacă ochii noştri se depărtează de la El. 
Vreau să vă îndemn cu stăruinţă să priviţi mereu la Domnul Hristos, ca să fiţi asemenea Lui aici, pe pămînt. Nu este nimic altceva care să umple sufletul de binecuvîntare şi de încurajare sau care să-1 sfinţească, decît să fii ocupat de acest lucru, nimic care să dea un sentiment mai viu al dragostei divine. 
Să facă Dumnezeu să ne apropiem de El pentru a-L adora, pentru a ne hrăni şi a trăi din 


El, întemeindu-ne în acelaşi timp pe sîngele Lui preţios. Socotiţi-L la dreapta lui Dumnezeu, acum, pe El care a fost aici pe pămînt Omul umil şi răbdător, dar pe care Dumnezeu ni-L dă ca ţintă în slava Sa, ca să ne păzească inimile noastre de orice rău, într-o lume de nebunie şi mîndrie. 
Cînd sîntem preocupaţi cu Domnul Isus Hristos, micimea a ceea ce sîntem şi a tot ceea ce am făcut rămîne în umbră, iar Domnul Isus Hristos singur este scos în evidenţă. 
Este un pericol să fii prea mult preocupat cu răul; acesta nu împrospătează şi nu face să progreseze sufletul. „Feriţi-vă de orice aparenţă a răului" (1 Tesaloniceni 5.22), dar ocupaţi-vă voi înşivă şi faceţi-i şi pe alţii să se ocupe cu Domnul Hristos. In felul acesta, răul nu va deveni mai puţin rău, însă va avea un preţ mai mic, comparat cu puterea 
61 
Privind la Isus 
binelui în care rămîne sufletul. 
Privind la Dumnezeu, sufletul se ridică deasupra stîncilor şi a colţurilor ascunse sub apă; este tot atît de uşor să mergi pe o mare înfuriată ca şi pe o mare liniştită. 
Dacă Domnul Hristos este viaţa mea, Persoana Sa şi lucrurile cereşti devin scopul vieţii mele. Orice creatură trebuie să aibă o ţintă; Dumnezeu are privilegiul suprem de a nu avea nevoie. Lui îi poate plăcea o anumită ţintă, dar eu nu aş putea trăi fără o ţintă, întocmai ca şi fără hrană. „Noi toţi privim cu faţa descoperită ca într-o oglindă slava Domnului şi sîntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului" (2 Corinteni 3.18). Această viaţă are o ţintă preţioasă şi perfectă: este Domnul Isus Hristos în slava Sa. 
Ştim că oricît de dulce ar fi părtăşia cu sfinţii, există în bucurii şi în întristări o intimitate cu Domnul Isus Hristos, o părtăşie cu El, o dependenţă intimă de aprobarea Lui, la care nu poate participa nimeni altul. Inima care le cunoaşte n-ar putea să se lase lipsită de aceste experienţe. 
Creşterea 
„Creşteţi în harul şi în cunoaşterea Domnului şi Mîntuitorului nostru Isus Hristos!" '(2 Petru 3.18) 
Marele secret al creşterii este să priveşti la Domnul si să fii hrănit de harul Său. 
Este minunat de a constata uneori progresele pe care le face un suflet într-un timp de necaz. El a fost mai mult cu Dumnezeu şi, într-adevăr, numai acest lucru ne poate face să progresăm. Găsim atunci mult mai multă încredere, linişte, lipsa faptelor propriei voinţe, mai multă dependenţă de Domnul, intimitate cu El, independenţă faţă de împrejurări. De asemenea sînt mult mai puţine chestiuni de pus la punct între noi şi El. Atunci toată binecuvîntarea care este în El lucrează asupra sufletului şi se răsfrînge în el; cine va spune despre duioşia unei astfel de experienţe? Ce schimbare aduce ea înviata unui creştin, care pînă atunci se vedea, poate, fără cusur în umblarea sa! 
Dacă dorim să creştem cu „laptele duhovnicesc şi curat" (1 Petru 2.2), avem nevoie de învăţătura 
62 
63 
Creşterea 


Duhului Sfînt şi pentru aceasta trebuie să ne obişnuim să fim evlavioşi, „lepădînd orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de invidie şi de defăimare" (1 Petru 2.1), astfel încît Duhul Sfînt să nu fie întristat. Creştinul a lăsat să lucreze în inima lui invidia, înşelătoria, ipocrizia? în acest caz, nu poate fi la el nici strop de creştere în adevărata cunoaştere a lucrurilor lui Dumnezeu. 
Ceea ce se numeşte de obicei „viata creştină înaintată" constă, simplu, în a ieşi din Romani 7, pentru a fi în Romani 6 şi 8, progres foarte real, de fapt, şi spre care mulţi dintre slujitori ar dori să vadă trecînd sufletele. 
Pe măsură ce creşte starea noastră spirituală, greutăţile şi deprinderile inimii îmbracă un caracter care cere o experienţă şi o putere mai mare. Progresele noastre spirituale ne aduc aici în mod sigur; Dumnezeu este credincios şi nu va permite să fim ispitiţi peste puterile noastre. 
Cei care rămîn în Duhul în locurile cereşti împrumută caracterul ceresc şi cresc în lucrurile în care se găsesc. 
Pe măsură ce veţi creşte în cunoaşterea Domnului Isus Hristos, bucuria va deveni mai profundă decît cea de la început, de la întoarcerea la Dumnezeu, îl cunosc pe Domnul Hristos de vreo patruzeci de ani şi pot spune că am de zeci de mii 
64 
Creşterea 
de ori mai multă bucurie decît aveam la început. Este o bucurie mai profundă şi mai calmă. Apa care se precipită în cascade este frumoasă la vedere şi face mult zgomot; dar veţi recunoaşte că cea care curge în cîmpie este mai adîncă, mai liniştită, mai roditoare. 
Găsim trei clase de creştini: părinţi, tineri şi copilaşi (1 Ioan 2.12-14). Ioan se adresează de cîte două ori fiecăreia dintre aceste trei clase. Ceea ce-i caracterizează pe părinţii în Hristos este că ei II cunosc pe Cel ce este de la început, adică pe Domnul Hristos. Este tot ceea ce are de spus cu privire la ei; toată creşterea lor a ajuns la acest rezultat. Apoi, schimbînd forma exprimării, el scrie din nou acestor trei clase şi se mărgineşte să repete acelaşi adevăr cu privire la părinţi: ei îl cunosc pe Domnul Hristos; ei nu sînt ocupaţi de experienţe, adică de „eu" şi de propriile lor inimi. Toate acestea au luat sfîrşit, iar Domnul Hristos singur rămîne partea noastră, fără să mai fie nimic altceva care să vină să se adauge la aceasta. 
65 
Prezenta lui Dumnezeu 
„înaintea feţei Tale sînt bucurii nespuse". (Psalmul 16.11) 
Este foarte trist cînd prezenţa lui Dumnezeu, în loc să fie un adăpost pentru inimile noastre, este o pricină de groază şi de spaimă. Nu mă îndoiesc că veţi întîlni sute de creştini care, în loc de a se simţi departe de casa părintească cînd au ieşit de sub prezenţa lui Dumnezeu, se simt, dimpotrivă, uşuraţi. 
Sîntem chemaţi să ne simţim „la noi acasă" în prezenţa lui Dumnezeu. Domnul Isus Hristos, înainte de a Se întoarce în cer, i-a zis Măriei: „Du-te la fraţii Mei şi spune-le că Mă duc la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru" (Ioan 20.17). Noi ar trebui să fim în duhul „acasă la noi", acolo sus, tot aşa ca şi El însuşi. Nu spunea Domnul Isus Hristos cu bucurie, cu încredere, că merge la Tatăl? Şi, într-un 


anumit înţeles, nu avea El sentimentul că Se întoarce acasă? Acesta este locul Bisericii; sîntem chemaţi să fim „la noi acasă" acolo unde este Dumnezeul şi Tatăl nostru, acolo unde El Se bucură de fericirea 
66 
Prezenţa lui Dumnezeu 
casei Sale. Oricare ar fi caracterul lumii, fericita noastră locuinţă ar trebui să fie acolo, tot atît de reală acolo, în Duhul, tot atît de fericită cum este şi pentru Domnul Hristos. 
Uneori ne bucurăm de pace, de Cuvînt, de un cîntec, de o rugăciune, fără să realizăm prezenţa lui Dumnezeu. în acest caz, nu găsim aceeaşi putere, nici aceeaşi experienţă a inimii, ca atunci cînd ar fi El prezent. Este foarte important nu numai să avem o gîndire corectă, dar s-o avem împreună cu El. Dacă cercetaţi propria voastră inimă, veţi descoperi că puteţi să cîntaţi fără să realizaţi prezenţa însăşi a Domnului Hristos. 
Descopăr că tendinţa constantă a activităţii, mai ales aceea a unui spirit energic, chiar dacă este pentru Domnul, este să ne depărteze de prezenţa lui Dumnezeu. Cînd Dumnezeu este prezent, El ne aşază la locul nostru şi-Şi ia El însuşi locul în inimile noastre. Cîtă încredere dă aceasta şi cum dispare eul în această bucurie! Marea noastră preocupare să fie aceea de a rămîne în prezenţa Sa! 
Dumnezeu vrea ca noi să nu zicem numai: „Toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de domnie al lui Hristos" (2 Corinteni 5.10), ci să adăugăm: „Am fost înfăţişaţi înaintea lui Dumnezeu". Să stăm mai mult în prezenţa Lui! 
Tendinţa de a ne depărta de prezenţa Sa este 
67 
Prezenţa lui Dumnezeu 
izvorul întregii noastre slăbiciuni, ca oameni credincioşi, căci numai prin puterea lui Dumnezeu putem toate. 
Dacă ai siguranţa că Dumnezeu ţi-a încredinţat slujba Cuvîntului Său, nu fi tulburat dacă eşti pus deoparte pentru un timp. Profită de această despărţire de moment de lucrare, pentru a căuta mai mult prezenţa Sa. Vei învăţa multe lecţii salvatoare în izolarea ta, prin incapacitatea ta de a înainta, însă vei învăţa şi mai mult de la El însuşi. 
Prezenţa Domnului în suflet aduce ruina completă şi nimicirea eului. Este preţios lucru să parcurgi evangheliile şi să creşti suficient în intimitatea Domnului Isus Hristos, pentru a distinge gîndurile Sale în toate. Trebuie pentru aceasta să trăieşti mai mult cu El şi aici se găseşte, în cele din urmă, binecuvîntarea. Urmînd de aproape paşii Săi, nu vei întîlni niciodată altceva decît desăvîrşirea. 
Lucrarea 
„Dumnezeul al căruia sînt şi căruia îi slujesc" (Faptele Apostolilor 27.23) 
Dragostea pentru Domnul Isus Hristos ne îndeamnă la lucru: nu cunosc un alt motiv. 
Orice lucrare adevărată trebuie să rezulte din cunoaşterea Domnului Isus Hristos însuşi. 
în zilele noastre, marele secret al puterii este credinţa în prezenţa Duhului lui Dumnezeu. 
Viaţa ascunsă cu Dumnezeu este unicul mijloc de a trăi în public pentru El. Orice activitate în afară, care nu este rodul vieţii lăuntrice, tinde să ne facă să ne manifestăm fără Domnul Hristos şi să-L înlocuim cu eul. îmi este frică de o mare activitate fără mare legătură cu El. 


Cît de mult avem nevoie în lucrare să ne sprijinim, în întregime, pe Duhul Sfînt şi cît de simplu este totul cînd facem aceasta! Ceea ce ne dă putere este să ne ţinem strîns alipiţi de Domnul Hristos; altfel, inima se întristează sub apăsarea lucrului şi sîntem în pericol de a pierde această 
68 
69 
Lucrarea 
legătură de inimă şi această capacitate de a prezenta cu prospeţime dragostea lui Dumnezeu, sufletelor. 
Gîndesc că în lucrarea Domnului nu ai totdeauna această libertate a Duhului care distinge orice lucru în deplină lumină. Este nevoie să mergi uneori prin credinţă, fără să vezi. Cei mai buni lucrători ne-au dat această mărturie: un apostol, un sărman vas de lut, angajat în lupta dintre Domnul Isus Hristos, Mîntuitorul, şi Vrăjmaşul sufletelor, va simţi cîteodată lovitura luptei. 
Să dea Dumnezeu lucrători după inima Sa, care să-L poată înfăţişa sufletelor pe Domnul Isus Hristos! 
Un adevărat lucrător, un „om al lui Dumnezeu", este o mare comoară, cea mai mare şi cea mai de preţ din lume. 
Este un lucru primejdios să fii deodată chemat să ocupi un loc în lucrare. Un proverb spune: „Acceptarea omului nu este totuna cu aprobarea lui Dumnezeu", cu toate că Domnul Dumnezeu poate să ne-o dea pentru a favoriza înaintarea adevărului; dar, dacă ne mulţumim numai de rezultat, rămînem la distanţă de izvor şi aceasta devine o piedică datorită căreia sufletele noastre se ofilesc, în loc să fie mijlocul de a ne conduce lîngă cei asupra cărora ar trebui să ne răspîndim bogăţiile Domnului Isus 
70 
Lucrarea 
Hristos. 
în măsura lucrării tale, caută faţa Domnului şi odihneşte-te în El. Lucrul este o favoare care ne este acordată. Fii mai întîi în pace şi fericit în sentimentul harului, apoi să dai această pace altora. Aceasta este adevărata slujbă, în urma căreia poţi să vii foarte obosit trupeşte, însă susţinut şi fericit în sufletul tău. Odihneşte-te sub aripile Domnului Dumnezeu, apoi reia-ţi slujba, pînă ce va veni adevărata odihnă. 
71 
Dragostea divină 
„Dumnezeu este dragoste" (1 Ioan 4.8) 
Lucrurile cele mai adînci sînt cele mai simple: vorbesc de dragostea desăvîrşită a lui Dumnezeu. 
Cînd ajungem într-adevăr să-L cunoaştem pe Dumnezeu, îl cunoaştem ca fiind dragoste. Atunci, ştiind că totul ne vine de la El, cu toate că sîntem într-un pustiu — în orice loc sau împrejurare ne-am găsi — noi ne explicăm orice lucru prin dragostea Lui. 
Nu există decît un singur domeniu în care Dumnezeu să nu poată să-Şi fie de ajuns: este acela al dragostei Lui. Dragostea Lui are nevoie de alte fiinţe pentru a le face fericite. 
Legea spune: „Să iubeşti" şi este o poruncă dreaptă. Dar Evanghelia, Domnul Isus Hristos însuşi zice: „Atît de mult a iubit Dumnezeu lumea!..." 


Nici o făptură, nimic din ce s-ar fi putut vedea vreodată în lume n-ar putea fi ceea ce a fost crucea. 
72 
Dragostea divină 
Creaţiunea ne face să cunoaştem puterea lui Dumnezeu, însă ea n-ar fi putut să facă să strălucească dragostea şi adevărul Său, cum a făcut crucea. De aceea, crucea rămîne în veci mijlocul minunat şi binecuvântat prin care învăţăm ceea ce nu poate fi învăţat în nici o altă parte: tot ceea ce este Dumnezeu! 
Există atîtea rele, atîta egoism în inima omului, încît dragostea lui Dumnezeu este pentru el o taină şi mai neînţeleasă decît sfinţenia Sa. Domnul Isus Hristos nu a fost înţeles de nimeni, pentru că-L arăta pe Dumnezeu. 
Duhul Sfînt ne face să simţim dragostea Tatălui. El ne arată nu că sîntem mici, ci cît de mare este Dumnezeu. 
Unde poate să cunoască credinţa, în toate adîncimile sale, păcatul omului şi ura sa faţă de Dumnezeu? — La cruce! Dar în acelaşi timp, ea vede în cea mai mare întindere triumful dragostei lui Dumnezeu şi al îndurării Sale faţă de oameni. Suliţa soldatului care a străpuns coasta Domnului Isus nu a făcut decît să arate ceea ce vorbea despre dragoste şi îndurare. 
Este într-adevăr o dureroasă încercare de a ne vedea luată, printr-o lovitură neaşteptată, o fiinţă iubită care este o parte din noi înşine. Cu toate acestea, ce diferenţă cînd poţi să vezi în aceasta 
73 
Dragostea divină 
dragostea Domnului! Această mîngîiere schimbă totul. Dragostea lui Dumnezeu, care a coborît în mijlocul morţii, a luminat orice întuneric, prin cele mai preţioase raze ale sale; şi aceste întunecimi nu servesc decît să dovedească cît de preţios este să ai o astfel de lumină. 
Trebuie ca Domnul Hristos să fie totul pentru noi; altfel, vom fi repede descurajaţi. Dacă Domnul Isi Hristos nu este singurul scop al vieţii noastre şi daca dragostea Tatălui nu este aerul pe care-1 respiri: pentru viaţa sufletelor noastre, nu sîntem pe calee cea bună. 
„Domnul disciplinează pe cel pe care-1 iubeşte" (Evrei 12.6). Cuvîntul trage două concluzii dir acest adevăr: 1) Disciplina n-ar avea niciodată loc fără cauză; 2) Ea n-ar avea niciodată loc, făr£ dragostea din partea lui Dumnezeu. Pentru aceastz nu trebuie s-o dispreţuim, căci există o cauză mine pentru care Dumnezeul sfinţeniei şi al dragostei trebuie s-o practice; mai mult, nu trebuie s£ pierd curajul, pentru că dragostea Lui este cea care mă loveşte. Tatăl disciplinează pe fiul pe care-1 iubeşte. 
74 
Dragostea divină 
„Dragostea lui Hristos, care întrece orice 
cunoştinţă" 
(Efeseni 3.19) 
Domnul, pe care am învăţat să-L cunosc şi să-L preţuies ca pe Cel care Şi-a dat viaţa pentru mine, este acelaşi Domn cu care am a face în toate zilele vieţii mele; şi toate căile Sale cu privire la mine sînt bazate pe aceleaşi principii de har ca şi mîntuirea mea. Cît de 


preţios şi de încurajator este să ştiu că, în această clipă chiar, Domnul Isus Hristos încearcă faţă de mine aceeaşi dragoste pe care o arăta murind pe cruce pentru mine. 
Moartea Sa a deschis stăvilarele, astfel cavalurile dragostei divine să se poată revărsa în întregime asupra sărmanilor păcătoşi. 
„Moartea Domnului" (1 Corinteni 11.26)! Este cu neputinţă să găseşti două cuvinte care, alăturate unul altuia, să dea un gînd aşa de însemnat ca acesta! Cîte lucruri sînt cuprinse în faptul că Cel care Se numeşte Domnul A MURIT! 
Ce odihnă pentru un sărman suflet, cînd înţelege 
75 
Dragostea divină 
că are de-a face cu Cel care a biruit pe toţi vrăjmaşii! înainte ca el să-şi fi dat seama, cartea fărădelegilor sale zilnice i se părea că urcă înaintea lui Dumnezeu, înnegrită toată de lista păcatelor sale şi purtînd pe fiecare pagină aceste cuvinte repetate fără încetare: păcat, păcat, păcat! Insă acum, aceste litere negre sînt şterse şi în locul lor, citeşti pe fiecare pagină un cuvînt ce a fost scris cu sîngele Mielului preaiubit al lui Dumnezeu: dragoste, dragoste, dragoste! 
Această dragoste este locul nostru sfint, în timp ce traversăm o lume de curse, în care întîlnim împotrivirea tuturor oamenilor. Cu cît întristările şi nedumeririle din afară sînt mai dureroase, cu atît este mai dulce odihna prezenţei Sale! 
Marea problemă pentru noi este de a fi lîngă Domnul Isus Hristos şi de a rămîne acolo mereu; căci acolo, LÎNGĂ El, sufletul este păstrat în pace, în sentimentul adînc al dragostei Sale. Astfel, slujirea noastră decurge din faptul că rămînem lîngă El şi atunci slujirea poartă pecetea Lui. 
Cum ni-L va descoperi Domnul Hristos pe Tatăl? — „Singurul Fiu, care este în sînul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut" (Ioan 1.18). El putea să-L descopere prin bucuria pe care o avea, chiar atunci, în dragostea de la sînul Lui. El era desăvîrşit, iar noi sîntem slujitori sărmani şi slabi; cu toate acestea, şi 
76 
Dragostea divină 
pentru noi acesta este singurul mijloc de a răspîndi, în jurul nostru, pecetea prezenţei Sale. 
Cînd toate furtunile vor lua sfîrşit, măreţia slavei pentru care El ne pregăteşte va străluci fără nori şi această măreţie va fi El însuşi. Cît de preţioasă este dragostea Domnului Isus Hristos, care ne va fi adus în slava Sa, pentru a fi acolo întotdeauna cu El! 
77 
Renunţarea la sine 
„In zilele din urmă vor fi vremuri grele, căci oamenii vor fi iubitori de sine..." (2Timotei3.1-2) 
Firea păcătoasă se închide totdeauna în ea însăşi, pentru că este egoistă. Cînd sîntem în Duhul, există totdeauna înţelegere pentru alţii. 
Cînd ne gîndim mereu la noi înşine, ne este cu neputinţă să fim în faţa altora nişte martori ai lui Dumnezeu. 
Relele usturătoare, pe care le produc egoismul şi iubirea de sine, pregătesc lucrarea duhului rău în suflet. 


Iubirii îi place să fie un slujitor, iar egoismului îi place să fie slujit. 
Dacă sînt pătruns de căile, de gîndul, de Duhul Domnului Isus, nimic altceva nu-mi va fi mai vrednic de ură ca arătarea eului. Nu veţi găsi niciodată în Domnul Hristos o faptă provenind din acest urît izvor: nu numai că nu are în El nici o trăsătură de egoism, dar EUL nu există în El. 
78 
Renunţarea la sine 
Cînd sufletul este predat lui Dumnezeu, Domnul este cu el în încercare şi-1 păzeşte într-o linişte perfectă. Spiritul de dragoste al Domnului Isus Hristos este cu el. Dacă, dimpotrivă, mă ocup numai cu mine însumi, acesta este spiritul egoismului. 
Duhul Sfînt nu are deloc părtăşie cu „eul". Inima nu este eliberată atîta timp cît Duhul n-a aţintit gîndurile mele asupra Domnului Isus. Prezenţa roditoare a Duhului lui Dumnezeu răstigneşte egoismul şi ne eliberează de ocuparea cu noi înşine; ea ne umple de un singur lucru: Mîntuitorul Isus Hristos. 
în casa lui Dumnezeu şi în strînsa Lui apropiere avem privilegiul să sfîrşim cu noi înşine. 
Voinţa noastră proprie şi faptul că facem din „eu" centrul nostru sînt sursa oricărei mizerii a noastre; căci împrejurările din afară pot să ne pună la încercare şi să ne producă durere, însă nu mizerie morală; aceasta vine din propria voinţă agitată şi nemulţumită. 
Tendinţa firească a inimilor noastre este de a procura plăcere eului nostru. Aceste plăceri pot fi nevinovate, însă ele întorc inimile de la Dumnezeu Şi sînt pătate de păcat. Unii întreabă: „Ce rău este în aceste lucruri?" întrebarea este mai degrabă astfel: „Ce folos ai din acestea? Unde îşi găseşte 
79 
Renunţarea la sine 
plăcere inima ta?" îndată ce întoarcem spatele crucii — care este moartea pentru toate — Domni ne zice: „înapoia Mea!" (Marcu 8.33). 
Moise nu căuta să facă să-i strălucească faţa şi el nici nu ştia că-i străluceşte; însă el aşa era cînd stătea de vorbă cu Dumnezeu (Exodul 34.29). O faţă strălucitoare nu se vede niciodată pe sine. Inima este preocupată cu Domnul Isus Hristos, Mîntuitorul şi, într-un sens oarecare, eul dispare. 
EUL îl îndepărtează totdeauna pe Dumnezeu, încrederea în sine duce la ruină. „Nu te socoti singur înţelept!" (Proverbe 3.7). Ochii noştri nu pot zări departe, dacă nu văd decît EUL. 
Rugăciunile noastre, laudele noastre şi activitatea noastră sînt foarte sărace şi fără valoare şi, cu toate acestea, sîntem mîndri de ele. Căutăm slava din partea oamenilor chiar pentru lucrurile pe care ar trebui să le mărturisim înaintea lui Dumnezeu ca pătate de păcat. De asemenea, cît de mult avem nevoie ca inimile noastre să fie dezgolite şi să zicem: „Cercetează-mă...vezi dacă sînt pe o cale rea şi du-mă pe calea veşniciei!" (Psalmul 139.24). 
80 
Cîntări în noapte 
„Noaptea îi voi cînta!" (Psalmul 42.8) 
Biruinţa cea mai însemnată a fost adesea cîştigată cînd ne temeam cel mai mult de 


înfrîngere; cele mai frumoase cîntece au fost deseori cele din zilele grele, în care nu-L aveam decît pe Dumnezeu ca adăpost. 
Simt foarte adînc durerea despărţirilor, dar în Duhul totul merge bine. Domnul Isus Hristos este legătura pe care nici o depărtare n-o poate rupe; fără ea, nici o prezenţă a celor pe care îi iubim nu poate să ni-i facă apropiaţi. 
El ne desparte în multe feluri de această lume, astfel ca noi să ne alipim de Domnul Hristos, Mîntuitorul nostru slăvit, pentru care ne-a creat din nou. 
Mînia lui Dumnezeu este totdeauna mai bună decît a omului; asprimea aparentă a lui Dumnezeu preţuieşte mai mult decît favoarea lumii. Resortul care o face să se mişte este totdeauna DRAGOSTEA, o dragoste condusă de o înţelepciune a cărei 
81 
Cîntâri în noapte 
desăvîrşire o vom înţelege în curînd. 
El face ca ai Săi să simtă că sprijinul Său preţuieşte mai mult decît toată agitaţia lumii. 
Sufletul are nevoie în toate zilele de odihna pe care o dă sîngele Domnului Isus Hristos. 
Vasele sfărîmate valorează mai mult decît vasele întregi, pentru a arăta puterea neţărmurită şi harul bogat al Domnului Isus Hristos. 
Mîna Sa bună este asupra noastră într-un fel cu totul deosebit în împrejurările dureroase. N-a socotit că este necesar să ne dea o descriere amănunţită a belşugului lui Iov, dar Duhul Sfînt al lui Dumnezeu ne istoriseşte în amănunt tot ceea ce a avut loc în timpul încercărilor lui. Aşa era necesar şi această istorisire va folosi copiilor lui Dumnezeu pînă la sfîrşitul veacurilor. Acolo vom putea vedea lucrarea Dumnezeului nostru. El să ne dea o deplină încredere în El! 
Creştinismul a fost semănat în lacrimile Fiului lui Dumnezeu; este rodul muncii sufletului Său, pe care îl va vedea în ziua slavei (Isaia 53.11). De altfel, în orice lucrare (să ne facem bine socoteala!), dacă dorim să avem o binecuvîntare reală, trebuie să suferim din partea opoziţiei lumii, ba mai mult, în biserică vom simţi şi mai dureros tristeţea pricinuită de starea ei de ruină şi de nedesăvîrşirea 
82 
Cîntări în noapte 
mărturiei acelora pe care ne-ar place să-i vedem arătîndu-L din plin pe Domnul Hristos. 
Evident, firea dă înapoi în faţa suferinţei; cu toate acestea, dacă o întîmpinăm cu Dumnezeu, puterea şi bucuria ne umplu sufletele. în micile greutăţi pe care le-am străbătut, am constatat că aşteptarea suferinţei era mai penibilă decît însăşi încercarea. Cînd o străbăteam, eram calm şi în pace, în loc să fiu agitat ca atunci cînd o aşteptam. înainte ca ea să vă atingă, dacă ea vă ameninţă, vă gîndiţi la ea, în timp ce, trecînd prin ea, vă îndreptaţi ochii nu asupra ei, ci asupra Domnului. 
Dacă lucrarea necesară poate să se împlinească în noi fără suferinţă, Dumnezeu nu ne-o va trimite. Dragostea Lui preţuieşte infinit mai mult decît voinţa noastră. Incredeţi-vă în El! Dacă El loveşte, fiţi siguri că El vă va da mai mult decît v-a luat. 
Pierderea unei mame este totdeauna imensă. Nimeni altcineva decît mama nu poate să fie o mamă, dar Dumnezeu poate să fie totul pentru noi şi faţă de noi, în toate greutăţile noastre. Să ne încredem în El cu adevărat şi întodeauna! 


83 
Omul durerilor 
„Om al durerii şi obişnuit cu suferinţa...!" (Isaia 53.3) 
Domnul Isus Hristos, obosit de călătorie, S-a aşezat lîngă o fîntînă (Ioan 4.1). Cugetă deci la Domnul, pe care nici o căpetenie a acestui veac nu L-a cunoscut, însă care era Domnul Slavei, aşezat obosit la marginea unei fîntîni, fiindu-I sete şi depinzînd de lume pentru o înghiţitură de apă, de o lume pe care a creat-o şi care nu-L cunoştea! 
Domnul Hristos era, oricît a fost preţul pentru El, manifestarea dragostei divine faţă de oameni. 
Ador iubirea care L-a condus să fie făcut păcat pentru mine. Acolo a fost pusă din plin la încercare dragostea care L-a făcut să treacă prin toate. 
Este tot atît de plin de învăţătură, cît este de înspăimîntător, să vezi la cruce ceea ce este omul. Dacă sînt în încercare, ce mă aştept de la prietenii mei? Cel puţin să nu mă părăsească. Dar El? Toţi ucenicii L-au părăsit şi au fugit (Matei 26.56). Ce mă aştept de la un judecător? Să-1 ocrotească pe nevinovat? Pilat îşi spăla mîinile, zicînd: „Sînt 
84 
Omul durerilor 
nevinovat de sîngele neprihănitului acestuia!" (Matei 27.24), apoi L-a dat pe mîinile lor, la bunul lor plac! Ce mă aştept de la un preot? Să mijlocească pentru cei neştiutori şi rătăciţi? Preoţii cei mai de seamă au îndemnat poporul să strige: „Ia-L, ia-L, răstigneşte-L!" (Ioan 19.15). Toţi erau, în acel ceas, împotriva celui Drept, care, în dragostea Lui divină, străbătea toate aceste dureri. 
Suferinţele Lui vor fi totdeauna pentru noi un abis, pe marginea căruia ne aplecăm cu sentimentul solemn al adîncimilor sale de nepătruns. Aplecîndu-ne ochii într-acolo, harul Său se măreşte înaintea ochilor noştri şi ne face să simţim că numai o singură Persoană divină, perfectă în toate privinţele, putea să coboare acolo. 
El ne-a cîştigat cu un preţ prea mare, pentru a ne mai părăsi! Slăvit să fie El! 
El a căutat mîngîietori şi n-a găsit niciunul; aştepta să-i fie cuiva milă de El şi n-a găsit pe nimeni. A fost încercat pînă în cel mai înalt punct al suferinţei şi, în faţa durerii omeneşti, a rămas singur, S-a rugat în agonia Sa, nefiind nimeni care să-L mîngîie. Măria din Betania a fost singura care a pătruns în gîndurile Lui. Cît despre toţi ceilalţi, nimeni nu şi-a arătat înţelegere faţă de El, în timp ce niciodată vreo persoană care avea nevoie de compătimire nu a fost neglijată de El. 
85 
Omul durerilor 
Nimeni dintre noi n-ar putea adînci ce a fost, pentru Cel care locuia mereu în sînul Tatălui, încercarea din sufletul Lui, ca Om, de a fi părăsit de Dumnezeu. 
Potrivit măsurii cunoştinţelor Lui despre sfinţenie, El a simţit ce înseamnă să fii făcut păcat înaintea lui Dumnezeu. Potrivit măsurii perfectei Lui cunoştinţe a dragostei lui Dumnezeu, El a simţit ce înseamnă să fii părăsit de Dumnezeu. 
Este minunat să-L vezi pe El, învierea şi viaţa, aici pe pămînt, pe El, stăpînul morţii, coborînd El însuşi în moarte pentru noi! 
El ne-a dat cea mai minunată dovadă de iubire şi El este Acela care Se află lîngă noi 


totdeauna. 
86 
Dragostea 
„Dragostea este de la Dumnezeu". (1 Ioan 4.7) 
Cînd sîntem călăuziţi de dragoste, este adevărat că oamenii sînt cei pentru care ne dăm, dar Dumnezeu este Cel Căruia ne oferim (Efeseni 5.2). 
Este un lucru serios şi foarte binecuvîntat, de a face o lucrare directă pentru Domnul. Numai faptul că avem dorinţa de a intra în lucrare nu dovedeşte că sîntem chemaţi pentru ea. Cred că semnul cel mai sigur al acestei chemări este o dragoste arzătoare pentru suflete, dublată de acele experienţe ale inimii, în această privinţă, înaintea Domnului. Cauza slujirii nu este dorinţa de a vorbi, ci nevoia de a căuta suflete şi de a-i întări pe sfinţi. 
Cîte nevoi, ascunse chiar în sufletele cele mai degradate, ar fi mărturisite, dacă le-am arăta dragostea şi bunătatea care ar putea să le dea încrederea! Cîte persoane se ameţesc într-un vîrtej de plăceri, ca să facă să tacă frămîntările morale care îi chinuie! Dragostea divină nu numai că răspunde nevoilor, dar ea le obligă să se exprime. 
87 
Dragostea 
„Cel care rămîne în dragoste, rămîne în Dumnezeu" (1 Ioan 4.16). 
Vă rog stăruitor de a menţine acest spirit al dragostei, care este chiar prezenţa lui Dumnezeu. Păcatul desparte, dar Dumnezeu uneşte, pentru că El este dragoste; în aceasta se găseşte vindecarea oricăror rele, căci toate lucrurile vor fi unite într-o singură Persoană: în Domnul Isus Hristos. Umblaţi deci în dragoste şi veţi merge cu putere şi spre slava lui Dumnezeu. 
Mă tem, pentru Biserica Domnului Hristos, de ÎNGUSTIMEA DE INIMĂ mai mult decît orice alt lucru. 
Dragostea-1 face pe om în stare să biruiască toate încercările. Dacă i se scuipă în faţă, nu face nici o obiecţie, căci dragostea rămîne şi nu-şi trage niciodată puterea din împrejurări, ci se ridică mai presus de ele. 
Dragostea, cînd este reală, este mijlocul adevărat de a produce sfinţenie. 
„Dragostea pentru toţi sfinţii" (Coloseni 1.4) este o pricină de binecuvântare despre care vorbeşte apostolul; şi chiar în ceea ce priveşte înţelepciunea spirituală, ea aici ne călăuzeşte: „ca să puteţi pricepe împreună cu toţi sfinţii" (Efeseni 3.18), pentru că toţi sîntem în inima Domnului Hristos; 
88 
Dragostea 
ori, dacă ei nu sînt şi în inimile noastre, El nu are loc deplin în inimile noastre, pentru că eul L-a înlăturat într-o oarecare măsură; şi aceasta este spre paguba noastră. 
Dragostea nu oboseşte slujind, cu toate că slujirea se face adesea în suferinţă. De fapt, afară de cîteva rare încurajări, ea poartă totdeauna, cum spune apostolul Pavel, acest caracter general: „Rabd totul pentru cei aleşi" (2 Timotei 2.10). 
Cît de puţini dintre credincioşi îi prezintă lui Dumnezeu lucrarea dragostei lor, lucrînd astfel pentru El şi pentru slava Lui, cu toate că lucrarea este în favoarea oamenilor! Şi cu 


cît ei îi iubesc, cu atît sînt mai puţin iubiţi, ceea ce nu-i împiedică în slujirea lor, din dragostea lui Dumnezeu. 
Roadele Duhului sînt: dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, facerea de bine, bunătatea, credincioşia etc. (Galateni 5.22). Remarcaţi că primele din aceste roade sînt: „dragostea, bucuria, pacea". Duhul Sfînt va produce cu siguranţă roadele practice care urmează după acestea şi arată viaţa Domnului Hristos înaintea oamenilor, dar roadele lăuntrice, cele care îl au pe Dumnezeu ca scop, vin în primul rînd, pentru că ele formează starea de suflet necesară pentru a le produce pe celelalte. 
89 
Hristos este de ajuns 
„Harul Meu îţi este de ajuns!" (2 Corinteni 12.9) 
Este un adevăr preţios că noi nu ne putem găsi în astfel de împrejurări, pentru care Domnul Isus Hristos să nu fie de ajuns. 
Am mai văzut cît de perfecte sînt aceste cuvinte: „Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul!" (Filipeni 4.4). în aceasta stă partea noastră pozitivă. Apoi, în ceea ce priveşte tot ce întîlnim pe pămînt: „Nu vă îngrijoraţi de nimic!" (Filipeni 4.6). Astfel, dacă aducem greutăţile noastre înaintea inimii Lui şi a tronului Său, avem pace cu Dumnezeu, căci El nu este tulburat de nimic şi cunoaşte sfîrşitul de la început: pacea lui Dumnezeu vă va păzi inimile voastre! Ce loc sfînt este acesta! 
Mai presus de toate, credeţi totdeauna aceste cuvinte: „Harul Meu îţi este de ajuns!" (2 Corinteni 12.9). Cînd inima se odihneşte în Domnul Hristos, totul este uşor; căci ea se îndepărtează de ceea ce ne este o piedică. 
Domnul Isus Hristos este totdeauna acelaşi: plin 90 
Hristos este de ajuns 
de har şi de înţelegere, El este de ajuns tinerilor şi le este de ajuns bătrînilor. Să fim păstraţi în umilinţă, în aşa fel încît să-L cunoaştem pe El şi toate izvoarele care sînt în El! Ele sînt în El, chiar pentru cei care sînt singuri; căci El a încercat ce este singurătatea: „Mă veţi lăsa singur, dar nu sînt singur, căci Tatăl este cu Mine!", a spus El ucenicilor Săi, în ultima noapte cînd au fost împreună (Ioan 16.32). Atunci veţi putea spune: Nu sînt singur, Domnul Hristos este cu mine. 
Cu cît îl vom cunoaşte, cu atît vom înţelege că El este totul! 
înţelepciunea noastră constă în a şti că nu putem nimic fără Domnul Hristos: cu El putem să facem tot ce este după voia Lui. Secretul păcii este de a fi ocupaţi cu El, din dragoste faţă de El însuşi; astfel vom găsi pacea în El şi prin El, iar cînd va veni încercarea, vom fi mai mult decît biruitori. 
Este important de a observa că puterea Domnului Isus în noi poate să ne ridice deasupra tuturor împrejurărilor prin care trecem în viaţa noastră. 
„Orice ni se dă bun şi orice dar desăvîrşit este de sus, coborîndu-se de la Tatăl Luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare" (lacov 1.17). în practică, noi contrazicem adesea acest adevăr, pentru că noi căutăm lucruri de pe pămînt, ceea ce nu ne aduce decît dezamăgire. Insă, dacă 
91 
Hristos este de ajuns 


sîntem dezamăgiţi, Dumnezeu nu este niciodată dezamăgit. El ne lasă să fim dezamăgiţi privind la noi înşine, ca să învăţăm mai bine cîtă nevoie avem de Domnul Hristos şi că în El sîntem din plin satisfăcuţi. 
„Du-mă pe calea veşniciei!" (Psalmul 139.24). Această cale nu este Hristos însuşi, singura cale? Lui Dumnezeu îi place să cerceteze căile noastre, ca să ne conducă şi să ne arate că Domnul Hristos trebuie să fie pentru noi, practic, ceea ce ne arată în Cuvîntul Său: „Cel dintîi şi Cel de pe urmă, Alfa şi Omega al nostru". Tot ceea ce ne conduce pe „calea veşniciei" este bun. Tot ceea ce, zdrobindu-se, ne scapă de căile noastre proprii şi ne conduce pe Calea Sa ne este salvator. Tot ceea ce urmăreşte să ne facă să-L apreciem pe Domnul Hristos, tot aşa de bine de la început, ca şi la sfîrşitul călătoriei, pe un Hristos cunoscut ca partea din care sufletele noastre se hrănesc, cum L-au cunoscut pentru ier-tarea păcatelor noastre, tot ce produce astfel de roade este bun pentru noi. 
92 
Energia divină 
„Fac un singur lucru!" (Filipeni 3.14) 
Omul care nu are decît un scop în vedere este un om energic. Singura ţintă a unui creştin este Domnul Isus Hristos. 
Devotamentul nostru este dorit de Dumnezeu. Pretutindeni, dragostea pentru suflete, care să ne împingă spre a le căuta cu zel, tinde să slăbească. Se poate pierde prima dragoste pentru lucrare, continuînd totuşi să lucrăm. Să dea Dumnezeu să se reaprindă în noi această energie a dragostei! 
Este sigur că bogaţii nu intră niciodată în Biserica lui Dumnezeu, fără a mări încercările şi greutăţile. Veţi întîlni bogaţi care fac parte din bunurile lor şi altora, pentru a le uşura sărăcia şi acesta este un lucru foarte preţios; dar pretutindeni unde bogăţiile păstrează caracterul lor neschimbat, ele slăbesc puterea Bisericii lui Dumnezeu. 
Acolo unde se află energia Duhului este lumină şi un ochi clar, care ne face capabili să recunoaştem că numai Domnul Hristos are preţ şi că tot restul nu preţuieşte nimic; aceasta este ceea ce curăţeşte 
93 
Energia divină 
inima celui răscumpărat. 
Avem nevoie să fim împrospătaţi, altfel energia spirituală nu se menţine. Nu progresul în cunoştinţă aduce acest rezultat; ceea ce are importanţă este să rămînem lîngă Dumnezeu. Acolo dragostea, dragostea Sa lucrînd în inimile noastre, se menţine şi se dezvoltă. 
Căutîndu-L cu ardoare pe Domnul şi Harul Său, puterea divină va lucra pentru a ne elibera şi a ne face să găsim desfătarea în Domnul Hristos. 
Domnul Hristos ne este prezentat în slavă, ca Cel care produce în noi energie pentru a ne face asemenea cu ce este El, potrivit acestei slave. Din contră, cînd este vorba de a întreţine viaţa lăuntrică şi a forma caracterul de credincios, trebuie să ne hrănim cu un Hristos umilit. Acesta este, în parte, subiectul capitolelor 2 şi 3 ale Epistolei către Filipeni. în primul din aceste capitole este vorba de viaţa ascunsă şi de caracterul Domnului Hristos coborît pe pămînt; al doilea ne arată un Hristos Slăvit, ţinta spre care alergăm. 

încercări şi pericole venite de afară, nelinişti fără încetare provenind din interior, unite cu 


un curaj care nu dă înapoi din faţa nici unui pericol, cu o dragoste pentru sărmanii păcătoşi şi pentru adunare, o dragoste pe care nimic nu o potoleşte, acesta este tabloul vieţii apostolului, pe care îl 94 
Energia divină 
găsim în 2 Corinteni 11.23-33, viaţă de un devotament aşa de deplin, încît atinge inima cea mai puţin sensibilă. Acest exemplu ne face să simţim egoismul nostru şi ne îndeamnă să îngenunchem înaintea Aceluia care era izvorul dătător de viaţă al devotamentului acestui scump apostol şi a cărui slavă îi inspiră acest devotament. 
Inimile noastre ştiu ce înseamnă să lase în urmă lucrurile de pe pămînt şi să recunoască valoarea şi perfecţiunea Domnului Hristos; dar iată un lucru de nimic care este înfăţişat ochilor şi care se leagă de noi. Ne interesăm noi atunci mai mult de acest lucru de nimic, care va dispare, decît de toate realităţile stabile care sînt în Domnul Isus Hristos? 
Dumnezeu produce în noi dorinţe pe care nimic altceva, decît slava, nu poate să le satisfacă. Duhul Sfînt ne dă putere ca să intrăm chiar de acum în stăpînirea acestor lucruri. Aceasta arată pentru noi însemnătatea de a rămîne în această stare: „Tot ce este vrednic de iubit, orice faptă bună şi orice laudă, acestea să vă însufleţească!" (Filipeni 4.8). Ce bucurie ar umple inima, dacă ar fi aşa! Ce creştere în cunoştinţa si desăvîrsirea Domnului Isus Hristos, dacă am fi obişnuiţi să fim acolo unde rămîne Dunjnezeu! 
Secretul unui progres real este ALIPIREA PERSONALĂ DE DOMNUL HRISTOS ÎNSUŞI. 
95 
Ajutorul venit din Locul Sfînt 
„Cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc 
puterea!" 
(Isaia 40.31) 
Ar trebui să îmbrăcăm caracterul de călători plini de încredere, nu pe acela de călători obosiţi. 
Nu trebuie să spuneţi că sînteţi bătrîni, ca şi cum aţi fi obosiţi. Cu toate că este „Cel bătrîn de zile", Domnul nu este niciodată obosit. Trebuie să vă reînnoiţi puterile ca vulturul, ca să purtaţi roade şi la bătrîneţe. 
Izvorul unei adevărate puteri se găseşte în harul Domnului. Omul firesc din noi îl dispreţuieşte totdeauna pe Domnul Isus, ca fiind singurul izvor de putere şi de orice binecuvîntare. 
Dacă drumul Său este „prin Locul Sfînt", el este şi „prin mare" (Psalmul 77.13,19); şi dacă sîntem acolo cu El, marea se supune puterii Sale, dar nimănui altuia, să ştim! Cînd El lucrează, ea se potoleşte îndată. 
Dacă Domnul însuşi n-ar fi fost lucrătorul, cît ar 
96 
A fi aproape de Dumnezeu 
noastră va decurge, ca să spunem aşa, din El si, într-o măsură, ca şi cum ar fi făcut-o El însuşi. 
Un timp de retragere este un lucru foarte bun în slujba noastră; aceasta ne aşază înaintea 


lui Dumnezeu, în loc să avem lucrarea noastră înaintea ochilor şi, prin acest mijloc, noi simţim de asemenea că lucrarea noastră este în mîinile Lui şi nu în mîinile noastre. îmi amintesc că atunci cînd eram bolnav, simţeam că, dacă aş fi fost destul de aproape de Dumnezeu, n-aş fi avut nevoie să fiu cercetat în acest fel. 
Cel care este cel mai aproape de Domnul Hristos va fi cel care îi va sluji cel mai bine şi, fără această apropiere, nu poţi să-I slujeşti. 
Dacă eşti aproape de cer, dacă Domnul Isus Hristos este totul, locurile abia dacă se deosebesc unul de altul; Dumnezeu rămîne Dumnezeu, sfînt şi plin de dragoste, iar omul rămîne om. 
113 
Cădere şi ridicare 
„El îmi înviorează sufletul". (Psalmul 23.3) 
Obişnuinţa de a judeca mereu firea păcătoasă în lucrurile mici este secretul pentru a fi păzit de cădere. 
Este un lucru foarte neplăcut, însă foarte folositor, de a învăţa să ne cunoaştem. Apostolul Petru a fost cernut şi a trebuit să înveţe că încrederea pe care o avea în el însuşi era prima cauză a căderii sale. Nu numai că pînă la urmă Domnul 1-a ridicat sufleteşte, dar a făcut din el un canal de binecuvîntare pentru alţii. „Paşte oile Mele" (Ioan 21.17), îi spune Domnul Hristos lui Petru. 
Smerirea înaintea oamenilor este adesea cea mai bună dovadă de restabilire înaintea lui Dumnezeu. 
Dacă sufletul meu a pierdut legătura cu Dumnezeu, inima mea firească va zice: „Trebuie să corectez cauza căderii înainte de a veni la Hristos". Insă El este plin de har şi, dacă noi ştim acest lucru,, datoria noastră este de a veni din nou la El, imediat, 
114 
Cădere şi ridicare 
aşa cum sîntem şi, în sfîrşit, să ne umilim adînc înaintea Lui. Numai în El şi prin El găsim ceea ce restabileşte inimile noastre. 
Pentru a fi într-adevăr ridicat, creştinul trebuie să recunoască momentul în care sufletul său a părăsit legătura cu Dumnezeu, pentru a căuta voinţa lui proprie. Această legătură nu este pe deplin restabilită, „eul" şi voinţa sa nu sînt în întregime zdrobite, atîta timp cît creştinul n-a descoperit punctul în care inima sa a început să-şi piardă sensibilitatea spirituală, lucru pe care prezenţa lui Dumnezeu ne face să-1 simţim. 
Este foarte bine să ai grijă de treburile tale, dar să nu laşi ca ele să se aşeze între sufletul tău şi Dumnezeu. Dacă nu te bucuri de El tot atît şi chiar mai mult ca altădată, caută cauza şi priveşte la El, „căci El dă un şi mai mare har" (Iacov 4.6). 
Cît de adesea, absenţa lui Dumnezeu ne face să simţim ceea ce simte El cînd nu I-am preţuit prezenţa! 
Dacă încercarea vine să se aşeze între inimile noastre şi Dumnezeu, într- un fel care ar produce neîncredere, ea devine păcat. Ridicîndu-mă, Dumnezeu poate tot aşa de bine să mă scape de greutăţi, cum poate să mă păzească de a-L supăra. Psalmistul nu zice: „Trebuie ca sufletul meu să fie ridicat înainte de a mă apropia de Dumnezeu", ci: „El îmi 
115 


Cădere şi ridicare 
înviorează (ridică) sufletul" (Psalmul 23.3). 
Urmăm adesea cu un pas rapid cărarea alunecoasă a păcatului, pentru că prima greşeală tinde să slăbească în suflet autoritatea şi puterea, care singure ne pot împiedica de a face alte greşeli mai grave: este vorba de Cuvîntul lui Dumnezeu, unit cu conştiinţa prezenţei Domnului Hristos, care comunică acestui Cuvînt toată puterea practică asupra inimilor noastre. 
Este foarte important ca viaţa noastră lăuntrică să fie menţinută la înălţimea activităţii noastre de afară, altfel sîntem aproape de o cădere spirituală. 
Te miri cînd vezi ce poate să creadă un om lăsat la puterile lui, fără a fi păzit de Dumnezeu, acolo unde Vrăjmaşul îşi arată puterea. Noi vorbim de simţul comun şi de raţiune (lucruri foarte preţioase în ele însele), însă Biblia ne învaţă că Dumnezeu singur este Cel care poate să ni le dea sau să ni le păstreze. 
116 
Lumina veşniciei 
„Lucrurile care se văd sînt trecătoare, pe cînd cele care nu se văd sînt veşnice". (2Corinteni4.18) 
Simt mai mult ca oricînd că toate sînt deşertăciune, în afară de lucrurile veşnice. Toţi ştim acest lucru, însă orice altceva ne va apărea ca o pierdere cînd îl vom întîlni pe Domnul nostru iubit. 
Ştiu că sînt un lucrător de rînd, însă ştiu de asemenea că vine ceasul în care, cu excepţia harului Său veşnic şi a Celui care îi este izvorul, singurul lucru demn de care se va aminti (dacă în acel moment ne va putea veni în amintire), va fi slujba şi lucrarea făcută pentru Cel care ne-a iubit. 
în curînd va veni timpul în care vom spune despre tot ce, în viaţa şi în calea noastră, n-a fost Isus Hristos: „Acesta a fost timp pierdut!" 
Credinţa străpunge vălul şi vede lucrurile nevăzute; acestea îşi iau adevărata lor valoare într-o altă lume şi credinţa, cînd este vie, vede lucrurile nevăzute. 
117 
Lumina veşniciei 
Cînd îl vom vedea, nu vom regreta nici un sacrificiu! 
Domnul, în harul Său, să ridice lucrători la secerişul Său! Inima mea este stăpînită de acest gînd, atîta timp cît nu este cu Domnul Hristos în cer, unde, prin har, va fi pentru totdeauna. Simt tot mai mult că lucrurile care nu se văd sînt singurele reale; nu concep să-mi dau inima pentru nimic altceva. 
Dacă trăim pentru a sluji Domnului Hristos, suferinţa de pe pămînt ne este salvatoare; dar oricare ar fi binecuvântarea de care sîntem înconjuraţi, străbătînd suferinţa, ea nu este mai puţin dureroasă. 
Nu vă lăsaţi deloc; căci dacă slujim într-adevăr Domnului, trebuie — mai mult sau mai puţin — să întîlnim lupte, încercare şi durere. Dacă este o lucrare a dragostei şi o răbdare a nădejdii pe care o urmărim, este de asemenea o lume a credinţei; dar cu toate că aceasta aduce pe cale roade preţioase, pe care le putem vedea că se coc, timpul bucuriei va fi marea zi a secerişului. înţelepciunea clară şi realizarea acestei nădejdi dă lucrării noastre un caracter real şi adînc de sfinţenie. Dacă doriţi să seceraţi cu bucurie, trebuie să 


semănaţi cu lacrimi, căci lucraţi în mijlocul răului. Dacă punem griul în snopi, el nu este la adăpost atîta timp cît este pe 
118 
Lumina veşniciei 
cîmp, ci îngrijirile prevăzătoare şi supravegherea secerătorului ţin pînă ce este adlus în grînar. 
Lot a văzut o cîmpie bine udată şi o cetate; el s-a aşezat pe pămînt şi, prin urmate, s-a găsit în mijlocul judecăţii. Dimpotrivă, Avraam a căutat o cetate nevăzută şi a dobîndit binecuvîntarea şi mîngîierea de a-L avea pe Domnul cu el, oriunde se ducea. 
Ce fericită va fi partea noastră, cînd ne vom trezi sătui de chipul Său (Psalmul 17.5) şi cînd toate greutăţile şi luptele vor fi luat sfîrşit! Fraţilor, nu este nimic în această perspectivă, ca să vă facă să tresăriţi de bucurie mergînd să^L întîlniţi pe Domnul Isus Hristos, nimic care să aducă în faţa voastră dispreţ pentru lumea aceasta şi pentru bucuriile ei întinate? 
Dragostea şi aprobarea Domnului — şi nu lucrurile care vor dispărea — să fie mobilul care să vă conducă! 
119 
Nevoile noastre şi plinătatea Sa 
„Harul pentru a avea ajutor la timpul potrivit" (Evrei 4.16) 
înţelepciunea omenească şi filozofia n-au reuşit niciodată să-L cunoască pe Dumnezeu; El ni Se descoperă prin nevoile noastre: nevoia ni-L face cunoscut. 
In felul acesta, atît inima celui păcătos cît şi a copilului lui Dumnezeu sînt puse în adevăratul lor loc. Mă înoiesc că am putea învăţa vreodată ceva durabil pe vreo altă cale. 
Nu trebuie să fim niciodată descurajaţi, căci Domnul în care ne încredem nu face şi nici nu poate să facă vreo greşeală. Tocmai în 2 Timotei, în care ni se descrie tabloul declinului şi al ruinei, apostolul Pavel se aşteaptă ca fiul său scump să fie întărit în credinţă; n-a fost niciodată un timp mai favorabil pentru înaintarea credinţei, decît atunci cînd el îi simţea nevoia; şi Domnul răspunde totdeauna nevoilor. 
Amînvăţat la cruce ceea ce era Dumnezeu pentru 
120 
Nevoile noastre 
mine, ca păcătos; acum trebuie să învăţ cum face faţă nevoilor mele de om credincios, de care ia cunoştinţă cînd eu le aduc înaintea Lui. Nu este de ajuns să-mi fie foame; trebuie „să mor de foame" pentru a învăţa ce gînduri are El în inima Sa pentru mine. Cînd fiul risipitor a flămînzit, a căutat roşcove pentru a se hrăni; dar cînd pierea de foame şi se întorcea spre casa părintească, abia atunci el a cunoscut dragostea de care era plină inima tatălui său. 
Dacă am cunoaşte ceva mai mult mîngîierea şi bucuria pe care o avem de a fi satisfăcuţi cu plinătatea dragostei lui Dumnezeu, am simţi că împrejurările de acum sînt chiar nimic. 
Ori de cîte ori avem adevărate nevoi în pustia lumii, este un păcat să ne întrebăm dacă Domnul nostru ne va veni în ajutor sau nu. înseamnă că-L ispitim pe Domnul cînd ne îndoim de izvoarele bunătăţii Sale pregătite pentru a ne da tot ceea ce avem nevoie. 
„Doamne", a zis leprosul, „dacă vrei, poţi să mă curăţeşti" (Matei 8.2). Leprosul era 


convins de puterea Lui, dar nu-I cunoştea dragostea cu care Domnul îl punea în legătură; El 1-a atins, zicîndu-i: „Da, vreau, fii curăţit!" (Matei 8.3). Dacă cineva atingea un lepros, era necurat şi scos afară din tabără; dar Domnul Isus Hristos nu Se poate întina 
121 
Nevoile noastre 
prin această atingere. Sfinţenia fără pată, pe care răul nu putea s-o atingă, aduce păcătoşilor dragostea de care ei au nevoie. 
„Cît de nepătrunse mi se par gîndurile Tale, Dumnezeule!" (Psalmul 139.17). Lucrarea preţioasă, centrul gîndurilor lui Dumnezeu sînt tot atît de înalte faţă de gîndurile noastre, pe cît sînt de înalte cerurile faţă de pămînt; lucrarea harului fără margini al lui Dumnezeu, ce adevărată eliberare! Ştim noi ce înseamnă să vedem propriile noastre gînduri atît de înguste, atît de mizerabile, înlăturate de gîndurile lui Dumnezeu, care sînt atît de înalte, atît de darnice cu privire la ceea ce sîntem în Domnul Isus Hristos? Domnul Isus Hristos este marele gînd al lui Dumnezeu; gîndurile lui Dumnezeu ne sînt arătate în El. Nu un înger care nu a căzut, ci un păcătos înviat prin Duhul lui Dumnezeu este cel ce poate să intre astfel în gîndurile adînci ale lui Dumnezeu. 
122 
Puterea 
„Toată puterea Mi-a fost dată în cer şi pe 
pămînt". 
(Matei 28.18) 
„Iată că v-am dat putere ...peste toată puterea 
vrăjmaşului". 
(Luca 10.19) 
Cînd se fac mari pregătiri pentru a duce la bun sfîrşit lucrarea Domnului, este dovadă că nu se recunoaşte binecuvîntarea acestei lucrări „care nu se bizuie pe nimeni şi nu depinde de copiii oamenilor" (Mica 5.7). Nu aştept nimic de la om, dacă am încredere în Dumnezeu şi lucrez în puterea acestei credinţe. Fiecare să lucreze după cum este călăuzit de Domnul. Duhul lui Dumnezeu nu trebuie să fie încătuşat de om. întreaga putere îşi are izvorul în energia şi autoritatea directă a Duhului Sfînt în individ. 
Avem nevoie de o tărie fără compromis, însă liniştită: nimic nu păstrează sufletul în linişte, ca sentimentul harului; este un semn de putere şi 
123 
Puterea 
totodată de umilinţă. Conştiinţa nimicniciei noastre, cu un duh de pace, dă putere pentru a trece biruitori prin toate. 
Nu cantitatea, ci calitatea lucrului meu îmi dă mereu de gîndit. Nu fac altceva decît să-mi continui lucrarea fără oprire, însă doresc puterea lăuntrică, o inimă în întregime predată lui Hristos, în aşa fel ca să lucrez potrivit plinătăţii de putere care este în El, neavînd în mine nimic care să mă împiedice să realizez o perfectă părtăşie de sentiment cu gîndurile şi planurile Sale; într-un cuvînt, Domnul Hristos. Este cu totul altceva de a intra în lucrare cu convingerea că venim din partea Sa, ca oameni ai Săi de încredere, ducînd mesajul Său, decît de a intra în lucrare fără El. 


Domnul Hristos însuşi devine tăria voastră, cînd puterea Sa rămîne peste voi. Primiţi puterea Lui în slăbiciunile voastre, ca fiind puterea voastră necesară trecerii prin această lume. 
în rugăciune, Dumnezeu este al nostru; puterea Sa este pusă în acţiune. Este foarte important pentru noi să terminăm cu noi înşine. întreaga noastră lucrare traduce starea noastră. O inimă plină de Domnul Hristos, solemnitatea de a avea a face cu suflete cu privire la veşnicie, sentiment pe care îl încercăm atunci cînd sîntem plini de El şi vorbim din partea Lui, toate acestea dau greutate 
124 
Puterea 
şi ungere activităţii noastre. 
Nu putem fi o epistolă întreagă a Domnului Hristos, dacă nu dovedim putere asupra oricărei piedici, chiar asupra morţii. Moartea ne aparţine. Creştinul care trăieşte în puterea vieţii Domnului Hristos are o autoritate deplină asupra morţii. Nu trebuie să fim preocupaţi cu răul, nici să ne lăsăm îngrijoraţi în vreun fel de vrăjmaş, ca şi cum Domnul nu ar avea mînă atotputernică. El a învins şi ne conduce la o binecuvîntare deplină, care va fi realizată cînd duşmanul va fi legat. Trebuie să mergem înainte, cu încrederea că puterea îi aparţine şi că este în mîinile Sale. 
Acolo vrea Dumnezeu să fim, unde să găsim binecuvîntarea Lui preţioasă. Fără El nu putem nimic. Cînd El lucrează în harul Său, cît de fericiţi sîntem să fim unealta puterii şi a binecuvîntării Sale! Chiar experienţele sufletelor noastre în greutăţile lucrării ne conduc la El şi tot ceea ce produce acest rezultat ne este spre binecuvîntare. 
Există putere în Domnul Hristos; în El este totul deplin, pentru orice vă cheamă să fiţi sau să faceţi! 
125 
Inima divină 
„/ S-a făcut milă". (Matei 9.36) 
„Domnul este plin de milă şi de îndurare". (Iacov5.ll) 
„Atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Său Fiu" (Ioan 3.16). Iau cunoştinţă de ceea ce era în inima lui Dumnezeu, în urma dovezii pe care El a dat-o prin faptele Sale. El S-a gîndit la starea mea cînd nu eram decît un păcătos şi aveam nevoie de iubirea Lui. „Dumnezeu îşi arată dragostea Lui faţă de noi prin faptul că, pe cînd eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi" (Romani 5.8). In felul acesta ştiu că inima lui Dumnezeu este cea care pune în mişcare toate faptele, că este izvorul tuturor. 
El poate să aibă milă cu cea mai adîncă duioşie, căci El a venit chiar în mijlocul nostru. Dacă omul nu are inimă pentru Domnul Isus Hristos, Domnul Hristos are inimă pentru om. 
Există destulă inimă în Domnul Hristos pentru a 126 
Inima divină 
putea deosebi pe a celui mai rău păcătos. Acesta din urmă găseşte că are dreptul la inima lui Dumnezeu, cînd el nu găseşte nimic drept în propria sa inimă. Femeia păcătoasă iubea mult, pentru că i se iertase mult (Luca 7). O inimă zdrobită întâlnea inima lui Dumnezeu şi inima lui Dumnezeu Se apropia de o inimă zdrobită. Lucru minunat: ca inima omului să 


întîlnească într-adevăr inima lui Dumnezeu! Mîna lui Dumnezeu nu lucrează altfel decît potrivit cu inima Sa plină de o dragoste nemărginită pentru noi. Chiar dacă El găseşte că este bine ca o întristare să ne atingă, chiar dacă El ne-o trimite, ea vine de la o mînă care nu se înşală niciodată şi corespunde totdeauna unei inimi a cărei dragoste este desăvîrşită. 
Domnul Isus Hristos putea să spună: „Te-am slăvit" (Ioan 17.4). Cu cît era mai mare răul pe pămînt, cu atît Tatăl era mai slăvit în El. Niciodată enervarea nu a umbrit sufletul Domnului Hristos. Nici o „împotrivire a păcătoşilor" nu-L împiedica vreodată să aibă aceeaşi inimă pentru om şi pentru Tatăl. 
O inimă zdrobită se potriveşte unui Dumnezeu care vindecă inima. 
Cînd cercetăm viaţa Domnului Hristos aici pe pămînt şi învăţăm să-I cunoaştem inima şi motivele care o însufleţesc, cît de superficiali ne găsim pe 
127 
Inima divină 
noi! Cît de adînci şi nepătrunse pentru noi sînt suferinţele sufletului Său în mijlocul unei astfel de lumi! 
Orice lucru care poate produce în noi îngrijorare, produce totodată grija deosebită a lui Dumnezeu pentru noi. 
Există mult mai multă realitate decît gîndim în activitatea plină de atenţie a dragostei lui Dumnezeu pentru noi. Domnul îşi dă osteneala să ne arate dragostea Sa, să ne convingă: „Voi preţuiţi mai mult", zice El, „decît multe vrăbii" (Luca 12.7). 
„Sfinte Tată, păzeşte, în Numele Tău, pe aceia pe care Mi i-ai dat, pentru ca ei să fie una, cum sîntem şi noi" (Ioan 17.2). El îi aşază sub protecţia Numelui „Tatălui Sfînt". El Se bazează pe faptul că vor fi păziţi de toată dragostea Tatălui. 
Să ne încredem mai mult în El; să căutăm să primim mai mult din partea Sa. Ne putem aştepta la multe favoruri din partea Celui care n-a cruţat pe Fiul Său pentru noi. 
Domnul Hristos va fi un prieten credincios; chiar dacă noi începem să ne afundăm în valuri, El ne întinde mîna şi ne scoate din încurcătură. Este bine, pentru sufletele noastre, să simţim mîna Sa în toate împrejurările vieţii noastre, chiar dacă, afundîndu-ne, L-am obligat s-o întindă spre noi. 
128 
Sfinţire practică 
„Fiind umpluţi cu roadă dreptăţii, care este prin Isus Hristos, spre slava şi lauda lui Dumnezeu!" (Filipenil.il) 
Spuneţi că sînteţi în Domnul Hristos. Dacă sînteţi în Domnul Hristos, Domnul Hristos este în voi; arătaţi-mi-L deci pe Domnul Hristos şi nimic altceva. 
Apostolul cere pentru filipeni să fie curaţi şi să nu se poticnească „pînă în ziua lui Hristos" (Filipeni 1.10), adică să nu facă nici un pas greşit în tot lungul drumului, pînă la venirea Domnului Isus Hristos. 
Rămînerea în sentimentul harului, în prezenţa lui Dumnezeu, este secretul oricărei sfinţenii, a păcii, a liniştei sufleteşti. 
Dacă aş vrea să vă descriu un credincios, v-aş descrie pe cineva care nu se gîndeşte niciodată la sine, ci totdeauna la dragostea Tatălui şi la harul Fiului. 
Aveţi grijă să evitaţi tot ceea ce-L dezonorează 


129 
Sfinţire practică 
pe Domnul Hristos? Tot ce umbreşte caracterul Domnului Hristos înaintea oamenilor este, într-devăr, o cădere, cu toate că poate să nu fie un păcat grosolan. 
Trăsăturile sub care Domnul Hristos Se prezintă în aceste ultime zile sînt acestea: „Cel sfînt, Cel adevărat" (Apocalipsa 3.7). Da, acestea sînt trăsăturile pe care le ia El şi pe care doreşte să le vadă la ai Săi, în umblarea lor, în clipa cînd va veni din nou. Trebuie să veghem asupra noastră şi a fraţilor noştri, ca să fim astfel! 
Nu cred că atunci cînd credincioşii au ieşit, într-devăr, din experienţele de la Romani 7, ar putea să cadă iarăşi în ele. Se poate să fi primit cu adevărat iertarea păcatelor şi să fi găsit bucuria, fără să-ţi cunoşti eul? Dar este necesar să te cunoşti pe tine, pentru a fi eliberat. Atîta timp cît nu sîntem eliberaţi, păcatul domină asupra noastră; cînd sîntem eliberaţi, Domnul Hristos este tăria noastră. 
Ceea ce înlătură gîndirea la noi înşine şi ne sfinţeşte într-un mod practic este privirea la Cel care ne scapă de noi înşine. 
Dacă sînteţi ispitiţi şi încercaţi, priviţi direct la El; puţin cîte puţin, vă veţi obişnui să vă încredeţi în bunătatea Sa, cu toate că este necesar să recurgeţi mereu la ea; însă, dacă ochii sînt îndreptaţi spre El, ei îl vor face cunoscut inimii. 
130 
Sfinţire, practică 
în general, cei care vorbesc mult despre „a fi morţi faţă de fire" vorbesc aşa pentru că ei nu sînt morţi. în epistola către Romani (6.10) găsim expresiile „mort faţă de păcat" (7.4) şi „mort faţă de lege". Este de asemenea scris: „Dacă Hristos este în voi, trupul vostru este supus morţii, din pricina păcatului" (8.10); dar gîndul de a fi „mort faţă de fire" este cu totul străin Sfintei Scripturi, atît în cuvinte, cît şi în felul de a gîndi. 
Să luăm seama, în lucrurile obişnuite ale vieţii, la primul pas care ne-ar depărta de sfinţenia lăuntrică şi la această consacrare a inimii pentru El, care ne dă secretul Său, adică lumina de sus asupra tuturor celor care ne înconjoară; căci „Domnul Se destăinuie celor care se tem de El". 
Nu avem niciodată nici o scuză pentru un singur păcat cu fapta sau cu gîndul, pentru că harul lui Hristos ne este de ajuns şi Dumnezeu este credincios, pentru a nu îngădui să fim ispitiţi mai mult decît am putea suporta. 
„Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului" (Efeseni 5.10). Este acesta scopul nostru unic? în orice fapt obişnuit al vieţii, ar trebui să ne întrebăm: „Este acesta plăcut Domnului? Cînd cumpărăm o îmbrăcăminte, întrebarea pe care trebuie să ne-o punem nu trebuie să fie numai: ^,îmi va veni bine"?, ci să ne întrebăm foarte serios: „îi place Domnului"? 
131 
Sfinţire practică „Aceasta îi place Lui?" 
Ceea ce înlătură gîndirea la noi înşine şi ne sfinţeşte într-un mod practic este privirea la Cel care ne scapă de noi înşine! 
Cuprinsul 
Păcatul..............................................................3 


Harul.................................................................6 
Cuvîntul lui Dumnezeu.......................................9 
Duhul Sfint.......................................................12 
Desăvîrşirile lui Hristos.....................................15 
Credinţa...........................................................19 
Pacea................................................................22 
Nevoia unei călăuziri........................................25 
Smerenia..........................................................28 
încercarea.........................................................31 
Părtăşia............................................................34 
Lupta...............................................................37 
Devotamentul...................................................40 
Temeri ale necredinţei.......................................43 
Despărţirea de lume..........................................46 
Bucuria............................................................50 
Dependenţa......................................................53 
A purta crucea..................................................57 
Privind la Isus...................................................60 
132 
133 
Cuprinsul 
Creşterea..........................................................63 
Prezenţa lui Dumnezeu.....................................66 
Lucrarea...........................................................69 
Dragostea divină...............................................72 
Dragostea divină 2............................................75 
Renunţarea la sine............................................78 
Cîntări în noapte..............................................81 
Omul durerilor.................................................84 
Dragostea.........................................................87 
Hristos este de ajuns..........................................90 
Energia divină..................................................93 
Ajutorul venit din Locul Sfînt............................96 
Odihna............................................................99 
Credindosia lui Dumnezeu..............................102 
Supunerea......................................................105 
Satisfacţie.......................................................108 
A fi aproape de Dumnezeu...............................111 
Cădere şi ridicare............................................114 
Lumina veşniciei.............................................117 
Nevoile noastre şi plinătatea Sa.......................120 
Puterea..........................................................123 
Inima divină...................................................126 
Sfinţire practică..............................................129 
134 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu